Zastávky bude v Praze hlásit známý herec: Koho si lidé vybrali?

Ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

28. července 2022 21:31

Názvy zastávek a další informace pro cestující v autobusech a tramvajích v pražské integrované dopravě (PID) bude na městských a příměstských linkách nově hlásit herec a dabér Jan Vondráček. Nahradí dosavadní hlas MHD Dagmar Hazdrovou. V anketě dopravního podniku (DPP) Vondráčka vybrali cestující.

Novinářům dnes nový hlas MHD představil primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě) a zástupci DPP a organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD. Pro tramvaje a autobusy v PID je potřeba 7793 provozních nahrávek typu změny trasy nebo tarifního pásma a dalších 13.042 s názvy zastávek, z nichž je 3562 na území Prahy, zbytek ve středních Čechách. V MHD do 50. let 20. století názvy zastávek hlášeny nebyly.

Vondráček v nadsázce řekl, že si připadá jak po prezidentské volbě. "Akorát já nemusel objíždět republiku v karavanu. Chci poděkovat všem, kteří mě volili a za tu příležitost, kterou jsem dostal. Ti, co mě nevolili, ale nemají sklapnout, pokusím se být dobrým hlasem pro všechny," řekl. Svou novou roli následně přirovnal k polidšťování strojů. "Ten stroj (autobus a tramvaj) má dva lidské aspekty, řidiče a pak je to hlas, který řekne, na kterou stanici dorazil," dodal.

Podnik s Vondráčkem podepíše v příštím týdnu smlouvu a v srpnu začne herec natáčet první nahrávky, a to jak názvy stanic, tak provozní hlášení. Na podzim se pak nahrávky objeví v tramvajích. Do konce letošního roku bude Vondráček namlouvat názvy autobusových zastávek, které se pak v provozu objeví v příštím roce.

Témata: MHD Praha Jan Vondráček