Dokument o Kocábovi otevře Letní filmovou školu, do kin dorazí 10. listopadu

Michael Kocáb

Autor: ČTK, stars24.cz

25. července 2022 14:39

Dokument Michael Kocáb - rocker versus politik režisérky Olgy Sommerové, který v sobotu otevře Letní filmovou školu v Uherském Hradišti, bude mít v tuzemských kinech premiéru 10. listopadu. Tvůrci dnes představili první upoutávku portrétu výrazné osobnosti, hudebníka a politika, který nadále zůstává výrazným občanským aktivistou. ČTK o tom za distribuční společnost CinemArt informoval Petr Slavík.

"Kocábovy životní etapy ve snímku postupují od klíčových momentů dětství, mládí, dospělosti až ke zralému věku, jehož perspektivou na sebe a svůj dosavadní život nahlíží. Hlavního hrdinu režisérka Sommerová nachází v jakémsi stavu životní harmonie, a to ve vztahu k minulosti, přítomnosti a proklamativně i k budoucnosti, což pozitivně potvrzují členové jeho rodiny v intimním rodinném prostředí," uvedl Slavík.

Závažnější vrstvu dokumentu podle něj představuje rozkrývání osobních poloh rockového hudebníka a umělce, který stále intenzivně tvoří a žije, a politika, který prosazuje svobodu, lidská práva a demokracii a stává se tak součástí establishmentu, proti kterému se rockeři obvykle vymezují. Nejedná se o bilanční hodnocení vlastního života, ale snahu popsat princip vzdoru proti totalitě a lásky a víry ke svobodě, umělecké a politické.

"Mojí ambicí bylo vytvořit atraktivní životopisný a tvůrčí portrét muže, pohybujícího se mezi hudbou a politikou, který nebyl dosud v tak komplexní míře prezentován," sdělila Sommerová. "Pro film o Michalovi jsem se rozhodla proto, že jsem obdivovala jeho nepřehlédnutelnou renesanční osobnost, jeho hudbu a především to, že byl od samého počátku výrazným iniciátorem odsunu sovětských vojsk," dodala.

Skladatel, zpěvák, občanský aktivista, politik a podnikatel Kocáb, který je známý především ze skupiny Pražský výběr, natočil první sólové album Povídali, že mu hráli v letech 1986 až 1988. Celý život tvoří jako skladatel rockové, filmové a vážné hudby. Ještě během studií v roce 1977 založil kultovní rockovou skupinu Pražský výběr. Za jeho vrcholné dílo v oblasti vážné hudby je považován balet Odysseus pro Laternu Magiku, který se hrál po celém světě. S Michalem Horáčkem nyní plánují napsat českou operu inspirovanou obrazem italského malíře Giotta di Bondoneho Vyhnání ďáblů z Arezza.

Kocáb byl mimo jiné ministrem pro lidská práva a národnostní menšiny a na počátku 90. let jedním z iniciátorů odchodu sovětských vojsk z území bývalého Československa. Jednání s komunistickými vládci, s generalitou československé i sovětské armády, se sovětskou stranou včetně zástupců KGB, která vedl či se jich účastnil za iniciativu MOST nebo Občanské fórum, popisuje v knize Vabank. Tento čtvrtek Kocáb oslaví 68. narozeniny.

Témata: Michael Kocáb