Menzelovo nečekané přiznání: Stříleli po mě! Byli připravení zabíjet!

Jiří Menzel 5

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

5. června 2018 14:40

Režisér Jiří Menzel se už více než půl roku zotavuje ze zdravotních problémů, které mu způsobil meningokok a operace mozku. Ještě než jej nemoc skolila, poskytl unikátní rozhovor, který vyšel v knize 1968 očima 50 spisovatele Petra Macka. V něm zavzpomínal nejen na invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, ale i následnou okupaci.

To, že začala okupace, se Menzel podle svých slov dozvěděl díky telefonátu. „V noci mi volala kamarádka, že jsou tady Rusové. A že se říká, že my, co jsme podepsali Dva tisíce slov, půjdeme sedět a že se mám schovat. Takhle hned. Sedl jsem do auta a odjel ke kamarádce do Dejvic, kde jsem přespal. Koukali jsme se na televizi, co se děje. Potom jsem vyjel ven a viděl ráno ty ruský vojáky. To bylo otřesný!“ cituje z knihy Blesk.

Slavná je fotografie, kde je Menzel s vozem zadržený na náměstí Republiky v Praze vojáky, kteří na něj míří zbraní. Ten snímek prý vznikl hned druhý den ráno. „ Hledali zbraně a zastavovali auta, prohlíželi, co mají lidi vevnitř. Prostě vládli,“ prozradil. Když pak viděl vojáky, něco se v něm zlomilo.

„Najednou jsem viděl rudě, strašně jsem se navztekal, a že mě může zastavit jenom českej esenbák. Tak jsem je objel, jenže v půli mostu stáli další. Ty jsem projel – a na konci mostu ještě další! Já jel dál, z Revoluční na náměstí Republiky. A už za mnou stříleli. Do vzduchu, ale stříleli! A další na náměstí viděli, že se něco děje, tak udělali rojnici, a to už bych musel někoho přejet, kdybych chtěl projet,“ vzpomíná.

Nakonec musel zastavit, v autě se pak raději zamkl. „Oni byli připravení na válku, takže sem do Československa přijel takzvanej útvar prvního sledu. To jsou lidi, u kterých se počítá, že jich osmdesát procent nepřežije. Takovej ten jindy nepoužitelnej plebs. Jenže tady nebylo koho zabíjet, jen oni strašili, že jsou tu zbraně. Měli důstojníka, kterej byl Asiat, a podle očí inteligentní člověk. Začal se mnou mluvit a nějak to urovnal,“ vysvětlil režisér.

Že tu sovětská vojska zůstanou dvacet let, prý ale nečekal. „My jsme tenkrát mysleli, že se Dubček omluví a Brežněv zjistí, že to od nás byla hloupost. Říkalo se dočasně, až se dočasnost proměnila ve věčnost. Vystěhovali český vojáky z kasáren, nastěhovali se tam, byly tu statisíce ruských vojáků, měli tu celé rodiny,“ připomněl nepříjemné chvíle naší historie.

Témata: Jiří Menzel okupace 1968 Srpen 1968 1968