Zemřela Ivana Trumpová (†73): Jak na ni vzpomíná Osmany Laffita?

Osmany Laffita a Ivana Trump 4

Autor: stars24.cz, ČTK

15. července 2022 17:50

Americká podnikatelka českého původu Ivana Trumpová, která zemřela 14. července v New Yorku, byla podle módního návrháře Osmanyho Laffity tvrdá obchodnice, ale zároveň jí nescházela lidskost a byla s ní legrace.

"Málo se ví, že když byly v České republice povodně, zorganizovala v New Yorku charitativní akci a vybrala spoustu peněz na pomoc," řekl dnes ČTK Laffita, který se s bývalou manželkou amerického exprezidenta Donalda Trumpa seznámil v roce 2002 při prezentaci své přehlídky v Paříži.

Návrhář kubánského původu pro Trumpovou připravoval kostýmy i šaty. V některých se objevila při svých návštěvách Prahy.

"Byla zábavná a přátelská ke svým kamarádům. A pracovitá. I když večer pařila, ráno vstala a pracovala. Byla to neuvěřitelná obchodnice, všechno, co dostala do rukou, dokázala proměnit ve zlato," uvedl Laffita. "Vždycky jsem se divil, odkud bere tu energii. Když jsme spolu byli na dovolené na jachtě, ráno jsem vstal a snídal a ona už plavala v moři kolem lodi. Jako bývalá sportovkyně měla skvělou kondici," dodal.

Trumpová, rozená Zelníčková, už ve třech letech stála na lyžích, ve 12 byla v reprezentaci. Studovala Fakultu tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Karlově.

Jako manželka vedla obchody společně s Donaldem Trumpem. "Ona vždy přesně věděla, co chce, a šla tvrdě za svým cílem. Ale byla s ní také velká legrace. Byla stejná jako já v tom, že nemluvila dobře ani česky ani anglicky, takže jsme se při naší komunikaci hodně nasmáli," vzpomínal Laffita. Za Trumpovou pravidelně jezdil do letního domu v Saint-Tropez i na narozeninové oslavy.

Do Česka Trumpová přijížděla několikrát ročně, v předchozích letech byla členkou poroty na finále České Miss a objevila se na mistrovství světa v lyžování v Liberci. V roce 1990 doprovodil Trumpovou na cestě do tehdejšího Československa i Trump, účastnili se pohřbu jejího otce.

Velkou společenskou událostí byla účast Trumpové na prvním obnoveném Plese v opeře, který se konal 8. února 1992 v tehdejším Smetanově divadle (dnes Státní opera) a kterého byla patronkou. Trumpová, oděna v černé a bílé, usedla na čestném místě v lóži se svým tehdejším italským přítelem Riccardem Mazzucchellim, za něhož se v roce 1995 provdala. Manželství trvalo dva roky. Mezi tanečními partnery Trumpové byl také zpěvák Karel Gott.

"Ples v opeře a účast paní Trumpové byl v roce 1992 pro mnoho lidí nový druh zážitku, jedním z prvních setkání s opravdovou blyštivou celebritou ze světa, který jsme do té doby neznali," vzpomínal tehdejší zpravodaj ČTK Petr Veber.

Témata: Ivana Trumpová Osmany Laffita