Herci by měli brát stejné peníze, jako policisté! Souhlasíte?

Pavel Trávníček

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

4. června 2018 12:53 | Aktualizováno: 4. června 2018 22:17

Přestože si většina lidí myslí opak, platy českých herců jsou nízké. To si alespoň myslí herec Pavel Trávníček!

Trávníček se svěřil, že díky tomu, že působí jako zaměstnanec i zaměstnavatel, má dobrý přehled o tom, jak to chodí. „Myslím si, že herci by měli mít odbory a je chyba, že je nemají, protože by mohli mít v těch městských a státních divadlech alespoň takové platy jako policajti.

O něčem takovém si ale dnes podle něj mohou nechat herci jen zdát. „Je to naprostá katastrofa," prozradil legendární princ z pohádky Tři oříšky pro Popelku v pořadu Instinkty Jaromíra Soukupa.

O herce by se podle jeho mínění měla starat především herecká asociace. Pak by byla naděje, že nastane nějaká změna. „Myslím, že herci, kteří jsou v těch velkých, známých divadlech, by mohli mít plat třeba jako policajti. Měli by mít ty odbory a ty by měly fungovat," má jasno.

On sám teď vlastní Divadlo Skelet, takže zároveň působí jako zaměstnavatel. Právě v soukromých divadlech jsou podle něj platy určitě vyšší. „Tam se to odehrává od představení. Herce, kterého si obsadím, se zeptám: 'Chceš se mnou hrát? Chceš hrát tohle? Za kolik to chceš hrát?' Dám mu podepsat smlouvu o dílo, odehraje představení a má zaplaceno. Nehraje, nemá zaplaceno," vysvětlil Trávníček.

Témata: Pavel Trávníček herci Divadla