Johnny Depp v Praze: Která česká hudební legenda mu bude předskakovat?

Johnny Depp a The Hollywood Vampires 2

Autor: stars24.cz, ČTK

30. června 2022 21:51

Michal Pavlíček bude 11. července v pražském O2 universu hostem koncertu bluesového a rockového kytaristy Jeffa Becka s Johnnym Deppem. Kytaristu známého mimo jiné ze skupin Pražský výběr, Stromboli a BSP, který se prosadil i jako sólový muzikant, doprovodí na baskytaru Martin Ivan, na klávesy Michal Nejtek a na bicí Michal Daněk.

Posluchačům nabídnou největší hity z Pavlíčkovy dlouholeté kariéry. ČTK o tom za pořádající společnost Liver Music informoval Šimon Slavík.

Beck naposledy koncertoval v České republice v roce 2014. Na Terase Jízdárny Pražského hradu nabídl přibližně dvě desítky svých i převzatých instrumentálních skladeb. Pavlíček byl tehdy mezi posluchači. "Hudbu Jeffa Becka obdivuju, patří k mým celoživotním hudebním vzorům. Sdílet s ním pódium pro mě bude nekonečnou ctí," uvedl Pavlíček. Červencový koncert Becka se měl původně uskutečnit ve Foru Karlín, kvůli zájmu ho pořadatelé přesunuli do většího O2 universum.

Osminásobný držitel Grammy a člen rockové síně slávy Beck s hercem a muzikantem Deppem v roce 2020 nahráli skladbu Isolation, v červenci vydávají společné album. Na konci května si Depp během čekání na verdikt poroty ve sledovaném soudním sporu s exmanželkou Amber Heardovou zahrál s Beckem na několika koncertech v Anglii včetně slavné Royal Albert Hall v Londýně.

Britského hudebníka Becka časopis Rolling Stone zařadil mezi stovku nejlepších kytaristů všech dob. Depp ho bude doprovázet během celého jeho evropského turné.

Beck za svou dlouhou kariéru vydal alba, jež žánrově sahají od blues, rocku a heavy metalu přes jazz fusion až po směs rocku s elektronikou. Na scénu vstoupil v roce 1965 jako člen skupiny Yardbirds. Jejími dalšími členy byli Eric Clapton a Jimmy Page. V roce 1967 založil Beck spolu s Ronem Woodem a Rodem Stewartem kapelu Jeff Beck Group, která se ale po dvou úspěšných albech rozpadla. Později kapelu stejného názvu založil s jinými hudebníky. Ve druhé polovině 70. let začal spolupracovat s Janem Hammerem, s nímž v roce 1980 nahrál desku There & Back. Za Beckovo nejúspěšnější album bývá považována deska Flash z roku 1985.

Depp, který se vedle herectví hudbě věnuje dlouhodobě, v roce 2018 vystoupil v pražských Letňanech se skupinou Hollywood Vampires, kterou kromě Deppa tvoří zpěvák Alice Cooper nebo kytarista Aerosmith Joe Perry a která dělala předskokana Ozzymu Osbourneovi.

Témata: Johnny Depp Michal Pavlíček