Petr Nárožný: V 84 letech definitivní KONEC s divadlem!

Ondřej Sokol a Petr Nárožný

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. června 2022 15:50

Během tohoto týdne mohli diváci vidět Petra Nárožného na divadelním jevišti podle všeho naposledy. Legendární herec ukončil desítky let trvající a veleúspěšné působení v pražském Činoherním klubu.

Činoherní klub informoval, že Nárožný se s touto pražskou scénou rozloučil po 42 letech a téměř třiceti rolích středeční derniérou inscenace Lédy (Manželskonemanželské povídky).

Populární herec a komik zde zakotvil v roce 1980, předtím od roku 1973 působil v Semaforu, především v komické trojici s Luďkem Sobotou a Miloslavem Šimkem.

Jak divadlo, s nímž se loučí, připomnělo, Nárožný razil myšlenku, že by herec měl hrát, pokud je k tomu disponovaný a povolání miluje. "Jsem přesvědčen, že jedině prací a duševní námahou lze přibrzdit stárnutí a jeho neblahé důsledky," nechal se slyšet. 

"A taky by měl herec umět odejít, když přijde čas. Je to možná nejtěžší rozhodnutí v životě, ale člověk by to měl zvládnout, možná spíš – unést. V pokoře, bez hořkosti a svému divadlu přát to nejlepší," dodal v rozhovoru s Milanem Tesařem v knize Činoherní klub 2005–2015.

Témata: Petr Nárožný