Kraus rozzlobeně: Tohle máme jen v Česku!

Jan Kraus

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

1. června 2018 8:25 | Aktualizováno: 2. června 2018 3:19

Moderátor a bavič Jan Kraus se ve své show pozastavil nad tím, jak jsou v Česku každoročně ostře sledovány maturity. Poukázal na to, že jinde se z nich takový cirkus nedělá. A přestože se v souvislosti s nimi pravidelně objevuje řada problémů, není to to jediné, s čím se naše země potýká.

Kraus se tentokrát lidí ve své anketě zeptal, zda mají pocit, že Česko prosperuje. A výsledek byl jasný - 66 procent si to myslí, 25 procent ne a 9 procent neví. „Já jsem ji položil proto, že mám pocit, že země prosperuje. Já jezdím dvakrát nebo třikrát za měsíc nějak na vystoupení a přijíždím do měst, kde jsem byl před 15 nebo 20 lety a vždycky pozitivně žasnu, jak se zvedly, zlepšily, jak se město zkultivovalo – mají tam kulturu, proto tam přijíždím. Tak jsem si říkal, jestli to není jen nějaký můj vadný pocit. A zjistil jsem, že 66 procent to vidí jako já, což mě těší,“ přiznal moderátor.

Náladu mu prý ale teď narušily maturity. „To je každoroční celostátní událost, že máme maturity. Díval jsem se, jestli se to děje i v ostatních evropských zemích a není to tak. Tam maturity probíhají bez povšimnutí – a nebo nikdo nematuruje, to nevím. U nás je to ale událost velkolepého kalibru. A každý rok se zjistí, že ohromné množství neprošlo, teď dokonce vyhodili někoho za to, jak připravují ty maturity. Myslím, že je to symbol určitého problému, který máme a který by nám v prosperitě mohl bránit,“ upozornil ve svém výstupu Kraus.

Maturity ale podle něj nejsou ten největší problém. „Když jsem se tomu věnoval, zjistil jsem, že před námi leží ještě důležitější kapitola a tou je digitální vzdělávání. Já jsem toho velkým příznivcem, protože si myslím, že budoucnost bude jenom o tom. Budeme měnit profese, budeme měnit dějiny – budou-li nějaké. A my jsme v tom prý pod evropským průměrem. Problém není, že máme jen drahá data, jak všichni už víme – asi třetí nejdražší v Evropě. Ale ta struktura, vybavenost škol, vzdělanost učitelů – to je taky velký problém. Takže prosím, jestli byste to mohli nějak vyřídit, ať už bude vládnou kdokoliv. Potřebuju vyřídit digitální vzdělávání k mé spokojenosti,“ vzkázal moderátor politikům.

Dočetl jsem se, že pokud jde o přírodu a počasí, tak jsme o 40 dní napřed. A vrátí nám to někdo? My jsme provařili jaro a prý jsme na konci léta. No, to nám ještě chybělo,“ posteskl si na závěr Kraus.

Témata: Jan Kraus maturity