Libuše Šafránková a Josef Abrhám: Kde se herecký pár seznámil?

Šafránková, Libuše 3

Autor: ČTK, stars24.cz

23. května 2022 15:41

Přežil ji o rok, nyní už jsou ale oba v pověstném filmovém nebi. Josef Abrhám a Libuše Šafránková spolu byli 45 let. Víte, kde se poznali?

Josef Abrhám, který zemřel v pondělí ve věku 82 let, se narodil 14. prosince 1939. Po maturitě však nemohl kvůli kádrovému posudku na žádnou vysokou školu. Nejdříve proto pracoval ve znárodněné rodinné cihelně, aby pak mohl vyplnit do přihlášky na Vysokou školu múzických umění v Bratislavě povolání - dělník.

Po dvou semestrech přešel na pražskou DAMU a vojenskou službu si odbyl v pražském Vinohradském divadle: "Hrál jsem s panem Marvanem, Vojtou, Pivcem, Smolíkem, Högerem, Lukavským a Štěpánkem. To mi osud vynahradil za všechny ty potíže," říkával.

Po vojně dostal nabídku do Národního divadla, ale rozhodl se pro experiment. V začínajícím divadle v ulici Ve Smečkách, které dostalo název Činoherní klub, strávil celých 30 let. A seznámil se tu i se svou manželkou Libuší Šafránkovou.

Společně si zahráli v Goldoniho Poprasku na laguně, kde mezi nimi herci přeskočila jiskra. Tehdy byl ale žil se zpěvačkou Naďou Urbánkovou. S ní se nakonec rozešel a s Šafránkovou se v roce 1976 vzali.

Témata: Josef Abrhám Libuše Šafránková