Josef Abrhám zemřel a spolu s ním i tyto televizní role!

Josef Abrhám 2

Autor: ČTK

20. května 2022 14:10

Proslavily ho role fešáků, svůdníků i lékařů. Role humorné i vážné. Ale nejvíc ze všeho se Josef Abrhám, který zemřel v pondělí ve věku 82 let, zapsal divákům do paměti jako záletný doktor Blažej ze seriálu Nemocnice na kraji města nebo falešný vrchní v komedii Vrchní, prchni!

Jeho nejvýraznější rolí z poslední doby byl part padlého kancléře ve filmovém debutu Václava Havla Odcházení z roku 2011, kterou si bývalý prezident splnil svůj režisérský sen. Snímek na motivy stejnojmenné Havlovy hry byl kritikou přijat spíše rozpačitě. V roce 2016 se Abrhám objevil také v roli svatého Josefa v pohádce Anděl Páně 2 společně s mnoha dalšími hereckými hvězdami.

Řadu zajímavých rolí přinesla Abrhámovi už šedesátá a sedmdesátá léta 20. století, mimo jiné ve snímcích Každý den odvahu, Dita Saxová, Pension pro svobodné pány, Partie krásného dragouna či Holka na zabití. V Člověku proti zkáze z roku 1989 ztělesnil Karla Čapka.

V roce 1976 se objevil v epizodním partu v komedii dvojice Smoljak-Svěrák Marečku, podejte mi pero! A s ním přišel zásadní obrat k úsměvným snímkům. Titulní a vděčné úlohy hrál Abrhám v komediích Kulový blesk či Vrchní, prchni!, v rozverné Menzelově adaptaci románu Vladislava Vančury Konec starých časů či v Žebrácké opeře.

Tažení filmovým světem zahájil v roce 1961 studentským snímkem Věry Chytilové Strop. Celkem natočil více než 50 filmů. K novějším titulům patřila Kráska v nesnázích režiséra Jana Hřebejka z roku 2006, kde vystupuje jako elegán - tmavý oblek, odrostlé bílé vlasy a jemné strniště. Za roli policisty v Šakalích letech (1993) dostal Českého lva. V posledních letech přijal několik rolí vedle své manželky Libuše Šafránkové, například v romanci Přijde letos Ježíšek? nebo pohádce Kouzla králů.

Témata: Josef Abrhám