Josef Abrhám (†82) zemřel: Smutní i Slovensko, Čaputová připomněla zajímavou věc

Zuzana Čaputová na návštěvě České republiky

Autor: stars24.cz, ČTK

17. května 2022 21:39

Divadelní a filmový svět ztrácí v Josefu Abrhámovi velkou osobnost, jeho herecké umění ovšem pro nás zůstává nadále živé, uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v reakci na úmrtí známého herce. Abrhámovy herecké výkony ocenila vicepremiérka Veronika Remišová i média.

"Proslavil se množstvím dramatických a komediálních rolí ve filmu a divadle. Kořeny Josefa Abrháma se pojily se Slovenskem - hercova máma byla Slovenka, jeho předkem byl evangelický farář a spisovatel Jozef Hollý," napsala Čaputová. Dodala, že i první herecké zkušenosti získával Abrhám na bratislavské Vysoké škole múzických umění.

V roce 2019 tehdejší slovenský prezident Andrej Kiska udělil Abrhámovi vysoké státní vyznamenání za zásluhy o rozvoj v oblasti kultury, divadelního a filmového umění.

"Opustila nás legenda československého filmu. Ve svých filmech přinesl vícero generacím mnoho radosti a uměleckých zážitků. Budete nám tu chybět, mistře!" uvedla Remišová.

Podle veřejnoprávního Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) Abrhám kraloval nejen komediím, stal se ikonou a zachoval si skromnost. "Když se řekne jméno tohoto slavného českého herce, lidi může napadnout zejména role Dalibora Vrány ve filmu Vrchní, prchni! či role doktora Blažeje v populárním seriálu Nemocnice na kraji města. Ikona české kinematografie se ovšem proslavila nejen díky těmto počinům," uvedl RTVS. Dodala, že do svého televizního vysílání zařadí jako vzpomínku na herce kromě jiného komedii Vrchní, prchni!.

Témata: Josef Abrhám Zuzana Čaputová