Zemřel legendární herec Josef Abrhám (†82)

Josef Abrhám

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

17. května 2022 9:46 | Aktualizováno: 17. května 2022 10:10

Ve věku 82 let zemřel legendární herec Josef Abrhám, držitel Českého lva či Ceny Thálie za celoživotní mistrovství. V posledních letech se držel v ústraní, v minulém roce navíc odešla na věčnost jeho manželka Libuše Šafránková.

Informaci o Abrhámově úmrtí přinesl deník Blesk, kterému ji potvrdil jeho herecký kolega Jan Kačer.

Abrháma asi nejvíce proslavily role falešného vrchního v komedii Vrchní, prchni! či doktora Blažeje v populárním televizním seriálu Nemocnice na kraji města. Českého lva získal v roce 1993 za film Šakalí léta.

Na prknech začínal po studiu na DAMU v Divadle na Vinohradech, naprostou většinu divadelní kariéry však věnoval Činohernímu klubu. V roce 2020 obdržel Thálii za celoživotní činoherní mistrovství. 

S herečkou Libuší Šafránkovou byl ženatý od roku 1976, o rok později se jim narodil syn Josef. Abrhámova neméně slavná manželka zemřela počátkem června loňského roku ve věku 68 let.

V posledních letech se oba stáhli do ústraní. Ve filmu si Abrhám naposledy zahrál v roce 2016, šlo o pohádku Anděl Páně 2. O rok později byl pak uveden na televizních obrazovkách ještě seriál Trpaslík. 

Témata: Josef Abrhám