Věra Čáslavská se dočkala své výstavy. Co vše na ni návštěvníci najdou?

Věra Čáslavská, bývalá olympionička a v současné době bojovnice proti komunismu 5

Autor: ČTK

3. května 2022 18:28

Nejúspěšnější české olympioničce a sportovní gymnastce Věře Čáslavské k jejím nedožitým 80. narozeninám je věnovaná nová výstava v Liberci, která začne v Malé výstavní síni v úterý. Řada z exponátů bude vystavena poprvé, a to včetně pravého samurajského meče z 16. století. "Ten meč Věra příležitostně někam vzala, ale vystaven nebyl," řekl autor výstavy Jakub Bažant.

Symbol staletých tradic, čestnosti, houževnatosti a oddanosti získala Čáslavská na olympijských hrách v roce 1964 v Tokiu. "Pro ženu z pohledu Japonců je to naprosto neuvěřitelný dar," uvedl autor výstavy. Japonské fanoušky uchvátila Čáslavská v okamžiku, kdy po pádu na bradlech při nejtěžším prvku nic nezabalila a neodešla, ale sestavu dokončila a skončila pátá. Na daru klenotu, opatrovaného několik generací, se musela podle Bažanta tehdy shodnout rodinná rada jednoho z jejích příznivců.

Čáslavská, která zemřela v srpnu 2016 ve věku 74 let, je patrně nejznámější Češkou v Japonsku vůbec. Pro výstavu v Liberci se podařilo získat i originální dres Čáslavské z olympiády v Tokiu, kde získala tři zlaté medaile. O čtyři roky v Mexiku k nim přidala další čtyři nejcennější kovy. Celkem pod pěti kruhy vybojovala jedenáct medailí. Byla také čtyřnásobnou mistryní světa, jedenáctinásobnou evropskou šampionkou a čtyřnásobnou Sportovkyní roku Československa.

Její začátky připomíná na výstavě dětský kostým. "Je to národní kroj, ve kterém ve čtyřech letech baletila spolu se svými sestrami. Ten kostýmek je naprosto nádherný a nikde nikdy ho ještě nikdo nevystavoval," uvedl Bažant.

Výstava ale připomíná i dobu po srpnu 1968, kdy byla Čáslavská kvůli svým postojům k invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa a podpisu dokumentu Dva tisíce slov vyloučena z řad tělovýchovné organizace. "Věra na to reagovala tím, že malovala obrazy. Namalovala pět olejů a dva z těch pěti tam budeme mít," dodal Bažant.

Za normalizace se Čáslavská živila nejprve jako uklízečka, později jí komunistický režim povolil trénovat. O emigraci podle autora výstavy nikdy neuvažovala. Do veřejného života se vrátila až po změně režimu jako poradkyně prezidenta Václava Havla a také jako předsedkyně Československého a Českého olympijského výboru.

Jednu z nejznámějších českých sportovkyň připomene i výstava v Národním muzeu v Praze, která bude veřejnosti přístupná od pátku.

 

Témata: Věra Čáslavská