Předávání Andělů: Ceny získali Ewa Farna, Mirai i Stypka! Ve vysílání padly i vulgarity!

Ewa Farna

Autor: stars24.cz, ČTK

27. dubna 2022 21:50 | Aktualizováno: 27. dubna 2022 22:32

V pražském Veletržním paláci se dnes rozdaly ceny České hudební akademie Anděl. Držitelkou V kategorii Sólová interpretka zvítězila Ewa Farna, v kategorii skupin uspěla kapela Mirai. Zpěvák David Stypka získal posmrtně Anděla v kategorii Sólový interpret. Slavnostnímu večeru se nevyhnul ani kontroverzní incident, při němž se skupina Sněť ostře vymezila proti Ochrannému svazu autorskému.

Hudební cenu Anděl v kategorii Sólová interpretka získala Ewa Farna za album Umami. Se čtyřmi nominacemi patřila mezi favority letošního ročníku cen. Skladatel a zpěvák David Stypka získal posmrtně Anděla v kategorii Sólový interpret za nahrávku Dýchej. Stypka pro album všechny písničky napsal a připravil. Těsně před natáčením v lednu roku 2021 podlehl těžké nemoci. Rozpracovanou nahrávku za něj dokončili jeho spoluhráči z kapely Bandjeez.

Skupinou roku se stali Mirai za desku Maneki Neko. Kapela v čele se zpěvákem a skladatelem japonského původu Mirai Navrátilem se již v roce 2018 díky debutovému albu Konnichiwa stala objevem roku cen Anděl. Na úvod dnešního slavnostního vyhlášení v pražském Veletržním paláci Mirai zahráli píseň Vedle tebe usínám.

Zpěvák Vladimír Mišík, který před dvěma lety získal šest cen Anděl za nahrávku Jednou tě potkám, tentokrát s albem Noční obraz zvítězil v kategorii Folk. Kategorii Jazz ovládla klavíristka Nikol Bóková s albem Prometheus. Letos členové České hudební akademie (ČHA) v Andělech rozhodovali o nejlepších nahrávkách vydaných v roce 2021 ve 14 základních i žánrových kategoriích a novém laureátovi Síně slávy.

V kategorii Rock získala Anděla skupina Sněť, která ale cenu nepřevzala. Jako důvod uvedla participaci Ochranného svazu autorského na soutěži. Následně dodala, že OSA je "zku***ná věc," čímž vyvolala v sále pozdvižení.

Vyjma poslední kategorie se hlasovalo novým tříkolovým systémem. Do Síně slávy bude tradičně uvedena osobnost, která už v prvním kole nasbírala od akademiků nejvíce hlasů. I tentokrát ceny doplní multižánrová cena popularity, v níž o vítězi rozhoduje veřejnost prostřednictvím on-line hlasování na webu cen Anděl.

"Celkově je ve všech kategoriích nominováno 33 alb nebo písní různých žánrů od popu až po vážnou hudbu. Za pozorný poslech stojí každá z nich," uvedl předseda rady ČHA Honza Vedral.O držitelích cen Anděl od roku 1991 hlasují členové ČHA, která je složena z muzikantů, producentů, dramaturgů, novinářů a dalších osobností tuzemské hudební scény. O vítězích letos pod dohledem notáře rozhodovalo 461 akademiků. Od roku 1995 je vyhlašovatelem cen Anděl Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu.

Témata: Anděl Ewa Farna Mirai (skupina)