Petr Nárožný přiznal: Kvůli studiu se mi zhroutil život. Komunismus je ohavný!

Petr Nárožný, český herec, moderátor a bavič.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. dubna 2022 16:36

Petr Nárožný patří mezi nejlepší a nejpopulárnější české herce, nechybělo přitom málo a mohl se živit úplně něčím jiným. Toužil po tom stát se lékařem, poté, co mu studium medicíny ale zakázali, se mu zhroutil život.

Nárožný se podle svých slov už od gymnázia snažil, aby byl přijat na medicínu. "Maturoval jsem ještě v blbých letech – psal se rok 1956. Žádné uvolnění poměrů se neudálo a měl jsem skutečně strašný kádrový posudek kvůli otci. Navíc jsem nebyl ani svazák," prozradil.

Jeho otec byl ruským emigrantem, a Nárožný proto nemohl studovat humanitní vědy, ale ani právo či právě medicínu. "Povoleny byly jen technika a stavební či hutné inženýrství. Nikdy jsem to úplně nepochopil, ale komunisté asi předpokládali, že kdyby někdo vystudoval humanitní předmět, mohl by se pro ně stát intelektuálně nebezpečným," řekl magazínu Nový čas.

Zpočátku to nenesl moc dobře. "Když mi zakázali medicínu, tak se mi trochu zhroutil život. Léta jsem si o sobě dokonce myslel, že by byl ze mě dobrý doktor a že bych to povolání měl upřímně rád. Někdy se však člověk zatraceně mýlí. Můj pohled na věc změnil rozhovor s jedním špičkovým českým chirurgem," pokračuje ve svém vyprávění.

Onen lékař mu řekl, že většina budoucích mediků chce dělat velkou medicínu, musejí ale mít šikovné ruce. A to prý herec nemá. Podle slov lékaře by tak sice obor zřejmě vystudoval, ale nebyl by dobrý chirurg. 

K minulému režimu se pak ještě vrátil. "Komunismus jsem považoval doslova za ohavný režim a dodnes na tom trvám. Jelikož jsem velkou část života zasvětil své zálibě – historii – a protože jsem už velmi starý pán, který si něco pamatuje, mohu vám říci, že ty škody, které komunismus napáchal, kolika lidem zničil život, a to rovnou celým rodinám, kolik lidí zemřelo za totality za hrozných podmínek na celém světě..." podotkl.

Témata: Petr Nárožný