Jiří Tichota z kapely Spirituál kvintet: Co mu připravili k 85. narozeninám?

Spirituál kvintet s orchestrem.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. dubna 2022 16:22

Sešlo se to letos tak, že na Velikonoční pondělí slaví své 85. narozeniny Jiří Tichota, kapelník legendární formace Spirituál kvintet. Jaký dárek mu k významnému jubileu připravilo vydavatelství?

Tichota loni zakončil aktivní muzikantskou kariéru, když Spirituál kvintet odehrál 13 rozlučkových koncertů a následně ukončil činnost. Písně této skupiny tu ale zůstávají, dokonce vychází nová kompilace Zpívat se nepřestane / To nejlepší.

Jak uvedl Suprahnon, pomyslné „best of“ sestavil člověk z nejpovolanějších, tedy sám oslavenec. Možná tak není náhodou, že vinylová stopáž činí právě 85 minut…

"Spirituál kvintet, první (tehdy československá) folková kapela, hrál a nahrával v době několikerého střídání typu nosičů. První zakladatelskou sestavu, ze které už žiji jen já, vlastně zcela minul jen Edisonův váleček," zavtipkoval hudebník. 

Tichota připomněl i jednu kuriozitu. "Jedna námi nahraná píseň byla Supraphonem vydána jako 'hrající pohlednice', skutečně papírová pohlednice větší velikosti s naším obrázkem překrytým soudím průhledným celuloidem s drážkami; pakárna, která se vzhledem k formátu na otočných talířích gramofonů špatně přehrávala a po několika přehráních zničila. Ale kdo to má?" dodal. 

Témata: Jiří Tichota Spirituál kvintet