Jiří Štěpnička: Hlas Mela Gibsona a Harrisona Forda známý i ze seriálů vyrůstal v dětském domově!

Jiří Štěpnička a Alois Švehlík

Autor: ČTK

16. dubna 2022 14:31

Herec Jiří Štěpnička, který se narodil 16. dubna 1947, působí již 47 let na scéně Národního divadla, kde vytvořil kolem stovky nejrůznějších postav. Kromě toho hostuje i na jiných scénách, spolupracuje s filmem, televizí a rozhlasem. Diváci jej také dobře poznají po hlase, Štěpnička je vyhledávaným dabérem.

Narodil se v Londýně, kde jeho matka, herečka Jiřina Štěpničková, tehdy krátce pobývala. Jeho otcem byl malíř Jan Samec. Štěpničková po válce upadla v nemilost režimu a po nezdařeném pokusu o emigraci v roce 1951 (k tomuto kroku se rozhodla i se svým čtyřletým synem, netušila však, že jde o zinscenovanou past tajné policie) byla odsouzena za vlastizradu a strávila deset let ve vězení. Herečka poté jen těžko sháněla práci v oboru, teprve v roce 1968 byla rehabilitována.

Malý Jiří vyrůstal nějakou dobu v dětském domově, než si ho mohl odvézt jeho otec. Pobýval s ním a jeho novou rodinou, vychovávala ho teta i babička. Před kamerou se poprvé objevil ve svých 14 letech ve snímku Tažní ptáci. Studium herectví na pražské DAMU ukončil v roce 1969 a Štěpničkovým prvním angažmá bylo divadlo v Hradci Králové, kde působil tři sezóny. Počátkem 70. let byl členem Státního divadla v Brně a od roku 1975 je stálým členem činohry Národního divadla.

Ve "zlaté kapličce" zářil Štěpnička jako Petruccio ve Zkrocení zlé ženy, Švanda ve Strakonickém dudákovi či Vévoda z Cornwallu v Králi Learovi. Za zmínku stojí také jeho Stavrogin (Běsi), Vávra (Maryša), Lazar (Markéta Lazarová), Lord Hastings (Richard III.), Shylock (Kupec benátský), Ragueneau (Cyrano z Bergeracu), Radovid (Radúz a Mahulena) nebo Filip Dubský (Naši furianti). V roce 2011 získal Thálii za Raymonda v inscenaci Blackbird.

Na stříbrném plátně Štěpnička v posledních letech zaujal například v thrilleru Davida Ondříčka z 50. let s názvem Ve stínu (2012). Ztělesnil v něm zápornou roli plukovníka tajné policie. Zahrál si i ve filmech Slasti otce vlasti, Jak básníci přicházejí o iluze, PF 77 nebo v seriálech Synové a dcery Jakuba Skláře, Chlapci a chlapi či Terapie. Objevil se také například v Ordinaci v růžové zahradě, ve Vyprávěj nebo v Expozituře.

Diváci si pak Štěpničku dodnes pamatují jako představitele hlavní role v pětidílném seriálu Gottwald režiséra Evžena Sokolovského z poloviny 80. let. Herec k tomu před časem poznamenal, že odmítat role ho naučil právě tento kontroverzní kus o vůdci československého proletariátu.

Štěpnička se prosadil rovněž v dabingu, svůj hlas propůjčuje Harrisonu Fordovi, Michaelu Douglasovi, Stevenu Seagalovi nebo Jeffu Bridgesovi. V roce 2002 získal Cenu Františka Filipovského, oceněn byl za nadabování Mela Gibsona v komedii Po čem ženy touží.

Témata: Jiří Štěpnička