Zdeněk Pohlreich: Jak se dostal k vaření a co dělá po konci Ano, šéfe?

Zdeněk Pohlreich 2

Autor: ČTK

10. dubna 2022 17:53

Známý kuchař a hvězda televizních kulinářských show Zdeněk Pohlreich, který dnes slaví pětašedesátiny, je známý svým temperamentem a také tím, že pro ostré slovo nejde daleko. Čemu se dnes věnuje?

Pohlreich moderuje kuchařské pořady, řídí provoz svých restaurací, vede kurzy vaření, vydává kuchařky ve vlastním nakladatelství či na svém ranči radí lidem s výcvikem koní. V souladu se svou povahou prosazuje přímočarou kuchyni, jednoduché recepty, kvalitní ingredience a poctivé přípravy. Pro českou gastronomii znovuobjevil některé suroviny, například telecí líčka.

Televizní hvězdu z něj udělala show Ano, šéfe!, ve které šel po šlendriánu v českých restauracích. Následovaly pořady Šéf na grilu, Česko vaří s Pohlreichem, Teď vaří šéf!, Rozpal to, šéfe! a Vařte jako šéf!. V pořadu Už dost, šéfe! se znovu vrátil do restaurací z prvního pořadu, aby zjistil, jak se jim vede dnes.

Pražský rodák propadl u přijímacích zkoušek na střední školu, a proto si vybral učební obor kuchař, což ho zprvu vůbec nebavilo. A posléze nastoupil do pražského motelu Stop.

Po zájezdu do Nizozemska, kam se dostal s reprezentačním baseballovým týmem, začal uvažovat o emigraci a v roce 1986 se k ní rozhodl. O tři roky později, těsně před revolucí, odjel do Nizozemska, ale azyl už mu nedali.

Proto se přesunul do australského Adelaide, kde mu v začátcích pomáhal strýc. Začínal v restauraci La Guillotine. Z emigrace se vrátil po třech letech. Šéfoval postupně kuchyním v hotelu Renaissance, Ville Voyta či hotelu Alcron, kde vychoval generaci mladých talentovaných kuchařů - mimo jiné Romana Pauluse nebo Jiřího Štifta.

Od roku 2010 se mu splnil sen v podobě vlastních podniků - dnes má Café Imperial, podnik ve stylu prvorepublikových Grand Café, a další. A také vlastní kolekci nádobí.

Témata: Zdeněk Pohlreich