Královna Alžběta II. oslaví 96. narozeniny. Překonává jeden rekord za druhým!

Královna Alžběta II. 5

Autor: ČTK

9. dubna 2022 17:09

Pro většinu svých poddaných je britská královna Alžběta II., která 21. dubna oslaví úctyhodné šestadevadesátiny, jediným panovníkem, kterého zažili. Své zemi vládne neuvěřitelných 70 let. Je nejdéle žijícím a nejdéle vládnoucím britským panovníkem v dějinách. Za tuto dobu zažila 14 premiérů, ve Vatikánu vystřídalo sedm papežů, rozšířila se televize, člověk vstoupil na Měsíc, byla postavena a zbourána Berlínská zeď.

Alžběta II. podnikla stovky zámořských cest, z Buckinghamského paláce přihlížela rozpadu britské koloniální říše, vstupu své země do Evropských společenství i jejímu vystoupení z Evropské unie vloni v lednu. A celou tu dobu stojí v čele své země jako symbol její stability, jako pevná a bezúhonná panovnice.

V politice zachovává striktní neutralitu, přesto je považována za důležitý svorník jednoty země. Její věta před skotským referendem o nezávislosti v září 2014, že doufá, že voliči pečlivě zváží budoucnost, kterou navíc pronesla ve svém skotském letním sídle, byla pokládána za signál, že si královna odchod Skotska nepřeje.

Je také symbolem kontinuity britské monarchie, za všech okolností si zachovává úsměv a zájem, přitom původně vůbec vládnout neměla. Narodila se 21. dubna 1926 jako nejstarší dcera Alberta, vévody z Yorku, a její otec byl tehdy až druhým v následnické linii. V prosinci 1936 však abdikoval jeho bratr Edward VIII., aby se mohl oženit s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. A z Alžběty byla rázem následnice trůnu.

"Vděčnost, úcta a hrdost. Tato slova shrnují můj vztah k lidem této země a celého Společenství," prohlásila panovnice v projevu u příležitosti zlatého jubilea v roce 2002. V tom roce také zemřela její sestra, princezna Margaret. Dosavadní rekord v délce vládnutí, který stanovila její praprababička královna Viktorie, překonala Alžběta II. v září 2015.

Témata: Královna Alžběta II.