Jaromír Nohavica: Po 40 letech hudební kariéry černým koněm české folku?

Nohavica, Jaromír 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. března 2022 14:25

Zpěvák, kytarista, textař a skladatel Jaromír "Jarek" Nohavica patří už čtyři dekády ke stálicím české hudební scény. V poslední době se ale jeho image kvůli Rusku vydala na strmou cestu.

Na pódiu se poprvé objevil 28. března 1982 v programu Folkového kolotoče v porubské hale, kde ho jako hosta uvedl písničkář Josef Streichl. Začala tak Nohavicova kariéra jednoho z nejoblíbenějších folkových písničkářů, který ale v posledních letech část fanoušků ztratil kvůli věcem, které se hudby přímo netýkají.

Jedná se hlavně o jeho postoj ke spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB) v 80. letech minulého století. Nohavica na své internetové stránce styky s StB připustil, vyloučil však, že by udával lidi.

Po aféře s odhalením jeho vynucené spolupráce s StB se Nohavica načas stranil médií a rozhovory dával jen výjimečně. Pozdvižení pak vyvolala i Puškinova medaile, kterou Nohavica v roce 2018 převzal od ruského prezidenta Vladimira Putina a již na rozdíl od některých jiných oceněných po nedávném útoku Ruska na Ukrajinu odmítl vrátit.

V 80. letech přitom získal Nohavica značnou popularitu a pověst rebela. Lidé totiž v jeho písních často nacházeli kritiku poměrů a výsměch zkostnatělému režimu. Byť neměl přístup do oficiálních médií, jeho písně se začaly šířit jako lavina díky opisům a kopiím amatérských nahrávek.

Nohavica si i po změně poměrů v zemi, kdy se lidem otevřela celá škála nových možností a odpadl pocit spiklenectví, dokázal udržet své příznivce a postupně získával i další. Skoncoval s tvůrčí krizí, alkoholem i cigaretami. V době, kdy se kvůli spolupráci s StB stranil médií, také objevil internet, na kterém třeba zdarma nabídl všechny své skladby.

Nohavica není znám pouze z koncertních pódií jako poetický písničkář a muzikant zvládající kytaru, tahací harmoniku, housle a flétnu, ale třeba i z filmu. Zahrál si například ve filmové mystifikaci Petra Zelenky Rok ďábla, která mu vynesla i sošku Českého lva za hudbu. Nohavica také přebásnil do češtiny libreta několika Mozartových oper (Cosi fan tutte, Figarova svatba), libreto polské hry se zpěvy Malované na skle, otextoval muzikál na ledě Romeo a Julie a je i autorem několika divadelních her - veršovaných monodramat.

Témata: Jaromír Nohavica