Před pěti lety nás opustila Věra Špinarová! Její památku připomíná socha

Věra Špinarová 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. března 2022 20:05

Věra Špinarová, která zemřela před pěti lety, 26. března 2017 věku 65 let, se na hudební scéně pohybovala více než půl století. Jejím poznávacím znamením byl chraplavý hlas, bez kterého si českou populární hudbu už ani nelze představit a který ji vždy tak trochu odlišoval od ostatních zpěvaček české popmusic.

Její život i kariéra se občas ubíraly i zcela jiným směrem, než by si sama Špinarová představovala, a dokonce hrozilo, že její hvězda nadobro vyhasne.

Poslední roky života prožívala rodačka z Pohořelic u Brna, která ale byla po celý život spojena s Ostravou, jednu z nejúspěšnějších etap svého života. Naplno koncertovala, na jednom z vystoupení v Čáslavi ale zkolabovala a o několik dní později zemřela.

Na její pohřeb dorazily desítky tisíc fanoušků, kteří do smuteční síně krematoria ve Slezské Ostravě proudili v několikasetmetrové frontě po čtyři hodiny. Zpěvaččinu památku dnes připomíná mimo jiné socha v Husově sadu v centru Ostravy, která má ale řadu kritiků včetně zpěvaččina syna Adama Pavlíka.

V roce 1972 s Majestickem vydala i první sólové album nazvané Andromeda, ve skupině potkala také prvního manžela Iva Pavlíka. V roce 1974 se jim narodil syn Adam, manželství se ale později rozpadlo. Během let vydala několik desek a desítky singlů a její skupina Speciál měla například ještě v roce 1987 za měsíc 25 koncertů.

Potom jich ale začalo ubývat a kapela se nakonec rozpadla. Špinarová se postupně stáhla do ústraní. Pozornost médií tak poutalo hlavně její druhé manželství se zpívajícím bubeníkem Vítězslavem Vávrou, které skončilo neslavně. Podle Vávrovy verze to bylo hlavně kvůli společné lásce k alkoholu, což Špinarová odmítala. 

Témata: Věra Špinarová