Jiří Bartoška a Eva Zaoralová: Jak se zasloužili o moderní éru festivalu ve Varech?

Jiří Bartoška 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

11. března 2022 21:45

Byla uznávanou filmovou teoretičkou, publicistkou a překladatelkou. Eva Zaoralová, jejíž život se uzavřel ve čtvrtek ve věku 89 let, víc jak čtvrtstoletí pracovala společně s Jiřím Bartoškou ve vedení Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, společně jej pozvedli mezi prestižní evropské filmové přehlídky, k čemuž ona značně přispěla svou erudovaností a noblesou.

V roce 1994, kdy byla založena nadace pověřená uspořádáním 29. ročníku karlovarské přehlídky, Zaoralová stanula v jejím čele. Společně s Jiřím Bartoškou a s dalšími spolupracovníky vytvořili moderní podobu festivalu, na čemž měla Zaoralová se svým neomylným instinktem pro výběr kvalitních filmů lví podíl. Napsala i knihu o historii tohoto festivalu, kterou představila na jeho 50. ročníku. Do publikace dala fakta, postřehy, historky a hlavně objektivní informace. Do Varů jezdila už od začátku 70. let jako novinářka.

Do roku 2010 byla Zaoralová uměleckou ředitelkou karlovarské přehlídky. Poté svou funkci předala Karlu Ochovi, jako umělecká poradkyně ovšem zůstávala nedílnou součástí týmu, který se zformoval pod jejím vedením. I dalším ročníkům udávala podobu svým neomylným vkusem, znalostmi zvláště italské a francouzské kinematografie i výjimečnými osobními kontakty.

"Nikdy mne nenapadlo, že se ze mne jednou stane v jistém smyslu 'celebrita': už několik let mne občas cizí lidé osloví na ulici nebo v tramvaji a všichni, vždy zdvořile a mile, mi třeba jen pár slovy děkují za to, co jsem udělala pro festival," řekla v jednom rozhovoru Zaoralová, která se těšila i neustálému zájmu médií. Dala stovky rozhovorů a ocitla se na stovkách fotografií, často ve společnosti velkých hereckých hvězd a světových filmařských celebrit.

"Nemohu předstírat, že mne to netěší, ale na druhé straně se trochu stydím, protože na tom, že Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je dnes stavěn v České republice i v zahraničí opravdu vysoko, nemám zásluhy jen já, ale celý náš tým," dodala.

Témata: Jiří Bartoška Eva Zaoralová Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)