Kryštof Hádek a jeho bratři. Jak se dostal k filmu?

Hádek, Kryštof 4

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

10. března 2022 7:34

Herec Kryštof Hádek, který se narodil 10. března 1982, poprvé zaujal filmové diváky jako mladičký pilot v Tmavomodrém světě režiséra Jana Svěráka, před kamerou se ale neztratil ani později.

Někdejší student pražské konzervatoře, který kvůli absencím musel ze školy odejít krátce před maturitou, má dnes na kontě dva České lvy. Prvního dostal za postavu inspirovanou Egonem Bondym ve snímku 3 sezóny v pekle (2009), druhého pak za výkon ve filmu Kobry a užovky z roku 2015, kde si zahrál spolu s o šest a půl roku starším bratrem Matějem.

Bratři Hádkové jsou celkem tři, nejstarší Ondřej je lékař - ale také talentovaný kytarista. "Od bráchů jsem měl vyšlapanou cestičku, rodiče byli už unavení výchovou a na mě neměli tolik energie. Co si museli Ondra a Matěj v pubertě tvrdě vydobýt, třeba přespávání u kamarádů, já bral jako samozřejmost," vzpomínal na dětství a dospívání benjamínek. Narodil se v Praze v rodině technika a filmové dokumentaristky a matka všechny tři syny od mala posílala do různých kroužků včetně Dismanova rozhlasového souboru. "Abychom se vyřádili a byli doma klidní," vyprávěl Kryštof Hádek,

Ten se pro herectví rozhodl hlavně díky prostřednímu bratrovi, který si stejnou dráhu vybral o několik let dřív. "Matěj už hrál divadlo a díky němu jsem to prostředí objevoval na vlastní kůži, všichni na mě byli hodní, zvlášť jeho krásné spolužačky… A tak jsem zatoužil dostat se mezi ně," svěřil se Hádek před lety v jednom rozhovoru. Před kamerou se poprvé objevil už v 11 letech v televizním pořadu O poklad Anežky české, první velkou příležitost ale dostal až od Jana Svěráka. Ten mu kromě role pilota Vojtíška v dramatu a čs. letcích v RAF pomohl i se studiem v Londýně.

Hádek po vyhazovu z konzervatoře díky Svěrákovi a jeho producentovi Ericu Abrahamovi strávil rok na tamní hudební a dramatické akademii, jedné z nejstarších škol svého druhu. "Tam jsem se ukáznil a přestal být rozjívený," vzpomínal Hádek, který i díky tomu získal roli třeba v irském dramatickém seriálu Raw. A nezapomněli na něj ani čeští režiséři. Dnes má herec, který hostuje i v divadlech, na kontě třeba tři díly divácky úspěšné filmové série Bobule, zahrál si i v příznivě přijaté komedii Vlastníci nebo seriálech Neviditelní a Svět pod hlavou. Letos pak zamíří do kin film Poslední závod, kde Hádek dostal roli tragicky zesnulého českého lyžařského průkopníka Bohumila Hanče.

Témata: Kryštof Hádek