Šarmantní Eduard Cupák. Co jste o něm nevěděli?

Eduard Cupák

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

9. března 2022 6:30

Herec Eduard Cupák, který se narodil 10. března 1932 v Brně, se do povědomí diváků dostal jako představitel lyrického mládí ve filmech Měsíc nad řekou nebo Stříbrný vítr.

Z rolí ve snímcích podle děl Fráni Šrámka se dokázal přehrát do charakterních postav ve filmu, televizi i na divadle. V paměti zůstává například jeho inženýr Viktor Panc z dramatizace románu Vladimíra Párala Mladý muž a bílá velryba. Cupák ale uměl zahrát i komediální role, byl třeba tatínkem v seriálu Taková normální rodinka nebo důstojníkem ve filmu Pane, vy jste vdova.

Cupák přišel v dětství o otce, kterého mu spolu s babičkou popravili nacisté. Po základní škole nastoupil na brněnskou konzervatoř, herectví později studoval na Janáčkově akademii múzických umění a ještě na škole dostal první výrazné role ve Státním divadle v Brně. Právě mimoškolní činnost se stala záminkou k jeho vyloučení z JAMU těsně před absolutoriem, na Cupákovi ale na počátku 50. let vadilo i to, že neskrýval svou homosexualitu (ta přestala být v Československu oficiálně trestná až v roce 1961). Nařízenému nástupu do průmyslu unikl díky rolím u filmu v Praze.

Debutoval už v Temnu režiséra Karla Steklého (1950), velké příležitosti mu jako začínajícímu herci nabídl ale hlavně Václav Krška. Nejprve ho obsadil jako Aloise Jiráska do filmu Mladá léta (1952), následovaly úlohy Vilíka Roškota v Měsíci nad řekou, a Jana Ratkina ve Stříbrném větru. Role romantických, citově rozervaných hrdinů z něj udělaly idol hlavně ženských srdcí, kterým byl i díky sametového hlasu až do konce života. Díky němu Cupák, který jako jeden z mála v roce 1977 nepodepsal takzvanou Antichartu, uspěl i v rozhlase a v dabingu. Zemřel v červnu 1996 v 64 letech, řadu let trpěl rozedmou plic.

Témata: Eduard Cupák