Legendární zpěvák Petr Muk (†45) by dnes oslavil 57. narozeniny!

Muk, Petr 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. února 2022 20:08

Legendární zpěvák Petr Muk by dnes oslavil 57. narozeniny. Připomeňte si s námi slavného hudebníka, jehož život ukončila smutná tragédie.

Petr Muk se narodil 4. února 1965 v Českém Krumlově. Vystudoval stavební průmyslovku v Českých Budějovicích a od svých 15 let hrál a zpíval s různými punkovými a undergroundovými skupinami. Od roku 1985 působil se skupinou Oceán a od roku 1992 vystupoval s formací Shalom.

Debutovou desku vydal v roce 1997 jako sólový interpret. Na svém kontě má také účinkování v několika českých muzikálech - Rusalka, Johanka z Arku, Galileo nebo Mona Lisa. 

Deset let svojí sólové dráhy zrekapituloval na kompilačním albu Slunce/To nejlepší, které později vyšlo ještě spolu s DVD Zrcadlo.

Zásadním krokem v kariéře Muka bylo přeobsazení jeho p.m. bandu, který tvoří bubeník Tomáš Waschinger, kytarista a klávesista Luděk Fiala, baskytarista Vladimír Srb a vokalistky Petra Peterová a Zuzana Benešová.

V květnu 2010 ve svých pětačtyřiceti letech, nečekaně zemřel. V pražském bytě ho ráno našla udušeného na podlaze jeho manželka Eva. 

Zpěvákova smrt byla nejprve opředena mnoha mýty. Nebylo totiž žádným tajemstvím, že trpěl depresemi. Proto se předpokládalo, že se předávkoval léky. Pitva ale prokázala jinou příčinu.

Mukovi sice v krvi koloval lék na depresi, ale v běžném množství, jaké užívají i jiní pacienti. Horší to však bylo s alkoholem. Když později v noci začal zvracet, s 2,65 promile alkoholu v krvi nebyl schopen si sám pomoci. A tak se udusil zvratky.

Témata: Petr Muk