Vendula Pizingerová 15 let po smrti Karla Svobody: Jsem už šťastná

Vendula Pizingerová 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. ledna 2022 9:04 | Aktualizováno: 31. ledna 2022 20:13

Před 15 lety ukončil svůj život slavný skladatel Karel Svoboda. Ve věku 68 let spáchal na zahradě své vily v Jevanech sebevraždu. Jak na něj dnes vzpomíná jeho tehdejší manželka Vendula?

"Dnes je to 15 let, co už spolu nemůžeme mluvit, smát se nebo jen tak zavřít oči a snít...bylo řečeno mnohé...za těch 15 let. Skutečností však zůstává, že zmizel bez rozloučení, beze slova promiň...dnes mám úplně jiný život, a že za těch 15 let bylo turbulencí. Jsem šťastná už...a mám tady Jakuba. No každopádně Karlovi byl humor vlastní a nevím, jak by tohle všechno okomentoval. Snad tady platí jedno židovské přísloví: Všechno je jinak," napsala na Instagramu.

O tom, proč si otec tehdy ani ne dvouletého syna sáhl na život, se jen spekulovalo, podle známých však trpěl depresemi. Po Svobodově smrti také vyplavaly na povrch nepotvrzené informace o možných problémech v manželství, které ale vdova Vendula odmítala. Skutečností se nicméně staly spory mezi ní a skladatelovým synem z prvního manželství Petrem, které vypukly již krátce po smrti Svobody a jež řadu měsíců spolehlivě plnily stránky médií.

Někdejší adept zubařského řemesla se proslavil nejenom na české scéně. Svoboda kromě hitů pro Karla Gotta (napsal pro něj na 70 písní), Václava Neckáře, Helenu Vondráčkovou, Martu Kubišovou, Evu Pilarovou či Ivetu Bartošovou skládal také filmovou hudbu. Jeho melodie podkreslily Tři oříšky pro popelku či Jak se budí princezny, seriály Návštěvníci, Létající Čestmír, Dobrodružství kriminalistiky či Cirkus Humberto i řadu zahraničních snímků.

Témata: Vendula Pizingerová