Petr Janda prozradil, jak vznikla nejslavnější píseň Olympiku!

Janda, Petr 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. ledna 2022 12:15

Koncem prosince zasáhla kapelu Olympic tragická rána. Zemřel spoluzakladatel skupiny Pavel Chrastina. Chrastina se přitom nemalou měrou zasloužil o slávu kapely, je totiž podepsán například pod hity Želva, Snad jsem to zavinil já, Dej mi víc své lásky nebo Krásná neznámá. Jeho nejslavnější text dokonce vzniknul během jediné noci.

Díky písni Dej mi víc své lásky má pražský rodák Chrastina významné místo v dějinách Olympiku. Text napsal v roce 1965 době, kdy se kapela rozhodla přejít k vlastní česky zpívané tvorbě. Píseň měla koncertní premiéru 12. června 1965 v Hořovicích. Byla to na programu jediná česky zpívaná píseň a kapela měla z jejího uvedení obavy. Nakonec Olympic třikrát přidával.

"Pavel sám přes noc, já už spal, napsal onen první a nejslavnější text Olympiku Dej mi víc své lásky. Když jsem se ráno probudil, ten text ležel na stole a já bezpečně věděl, že je to přesně to, co chci," vzpomíná Janda v knize Olympic 50.

Dvojice Chrastina-Janda stojí za prvními alby Olympiku Želva a Pták Rosomák. Chrastina, který působil i jako doprovodný zpěvák a hráč na baskytaru, kapelu opustil v roce 1969. Na závěr obřadu si přítomní vyslechli i skladbu Jednou, jejíž text napsal Chrastina po svém návratu z emigrace v roce 1994 na album Olympiku Dávno.

Témata: Petr Janda