Česko se rozloučilo s režisérem Kleinem dlouhým potleskem!

Filmaři, herci a přátelé se s režisérem Kleinem rozloučili dlouhým potleskem 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. ledna 2022 19:08

Filmaři, herci a přátelé se dnes v krematoriu v pražských Strašnicích rozloučili dlouhým potleskem s filmovým tvůrcem Dušanem Kleinem. Režisér a scenárista, jehož nejvíce proslavila série filmů o "básnících", zemřel 9. ledna ve věku 82 let.

Smutečnímu obřadu předcházel minulý pátek Kleinův pohřeb v úzkém rodinném kruhu. V mrazivém počasí nedorazil očekávaný počet lidí, ze strany médií byl ale velký zájem. Obřadní síň byla pro veřejnost otevřena ještě po hodinu a půl.

Mezi prvními, kteří se s Kleinem přišli rozloučit, dorazili hudebník Jaroslav Uhlíř, herci Miroslav Donutil a Miroslav Táborský, ředitel České televize Petr Dvořák nebo herečka Zlata Adamovská. Nechyběl ani Kleinův student a režisér Jiří Strach, který měl smuteční řeč.

"Obsazoval mě do různých malých rolí 'blbců'. Jako studenti na FAMU jsme se od něho naučili nejen jak se filmuje, ale snažili jsme se z něj nasát charizma lidskosti, které je potřeba k filmům, které tvůrce přežijí," řekl Strach novinářům před krematoriem, kde byla umístěna Kleinova fotografie a vystavena kondolenční kniha.

Ve své smuteční řeči poté Strach zdůraznil Kleinovu lidskost a empatii. "I mlčet s Dušanem bylo větší školou než desítky hodin teoretických přednášek," uvedl Strach, kterého před 30 lety Klein přijal na FAMU na katedru režie.

Součástí obřadu bylo i připomenutí Kleinovy tvorby a vzpomínky různých osobností na projekční ploše v obřadní síni. Postupně z ní promluvili herci Pavel Kříž, Viktor Preiss, Pavel Zedníček a Miroslav Donutil, režisér a spisovatel Patrik Hartl nebo prezident Herecké asociace Ondřej Kepka. Hudební doprovod obstaral osobně skladatel a klavírista Petr Malásek. Ve svých vzkazech vyzdvihli Kleinovu laskavost, tendenci pomáhat a profesionalitu.

Témata: Dušan Klein