Miloš Forman: Jak si doma připomenou jeho nedožité 90. narozeniny?

Miloš Forman 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. ledna 2022 17:41

Čáslav na Kutnohorsku si letos připomene nedožité 90. narozeniny režiséra Miloše Formana. Na počest slavného rodáka uspořádá v Dusíkově divadle a kině festival s promítáním filmů, přednáškami a besedami s pamětníky.

Forman se narodil 18. února, kvůli koronaviru a rekonstrukci divadla ale pořadatelé akci naplánovali až na květen. 

Festival se uskuteční 20. až 22. května, program se nyní chystá. Součástí budou besedy s pamětníky, různé filmové workshopy a zajímavé přednášky, které se budou snažit Miloše Formana představit i jinak, třeba jako výborného šachistu

Dějištěm festivalu nebude jen kino a divadlo. Po městě například vzniknou místa, kde budou herci předvádět různé scény z Formanových filmů a lidé budou hádat názvy snímků.

Na Formanově rodném domě byla loni odhalena filmařova busta z dílny výtvarníka Jana Padyšáka. Čáslav v minulosti vzdala hold režisérovi také přejmenováním ulice, v níž rodný dům stojí, na Formanovu. Učinila tak na počest jeho rodičů Anny a Rudolfa, kteří za druhé světové války zahynuli v koncentračních táborech. Slavnosti, která se v roce 2008 při této příležitosti konala, se režisér osobně zúčastnil.

Témata: Miloš Forman