Michal Tučný by oslavil 75. narozeniny. Jak se legenda české country dostala k hudbě?

Michal Tučný

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. ledna 2022 20:35

Před 75 lety, 11. ledna 1947, se narodil populární zpěvák country music Michal Tučný. "Country je vše, co mám rád," tvrdil muž, který byl nekorunovaným králem této hudební odnože v Česku

Během své kariéry prošel skupinami Rangers, Rivals, Greenhorns, Fešáci či Tučňáci a na trůn české country jej pasovaly hity jako Poslední kovboj, Pověste ho vejš, Báječná ženská, Všichni jsou už v Mexiku nebo Snídaně v trávě.

Tučný se narodil v Praze a odmalička se věnoval hudbě. Chodil do lidové školy umění, zpíval ve sboru, hrál na klavír a na kytaru. Vyučil se prodavačem, ale prošel i mnoha jinými profesemi - dělal pošťáka, skladníka, prodával vánoční kapry. Hlavně ale začal zpívat country. Zpěvák, jehož hudební publicista Jiří Černý nazval posledním důvěryhodným kovbojem, se do country zamiloval poté, co v roce 1966 slyšel nahrávku amerického zpěváka Johnyho Hortona. "Bylo to country jako vyšitý a já byl ztracenej. V tu chvíli mi bylo jasný, že tohle je moje muzika," vzpomínal Tučný později.

Kromě Tučňáků zpíval Tučný také s americkou zpěvačkou Rattlesnake Annie, známou v Čechách jako Anka Chřestýš, se kterou v roce 1982 natočili společné album Anka Chřestýš a Poslední kovboj. Tučný také natočil desku se švédskou skupinou Country Minstrels. Po listopadu 1989 provozoval s manželkou Martou kosmetický salon a country klub. V posledních letech svého života, které z velké části prožil na chalupě v jihočeských Hošticích, hostoval Tučný s kapelami Weekend a Platan Band a uváděl písničkové pořady v českobudějovickém rádiu.

V březnu 1995 podlehl ve věku 48 let dlouhé nemoci a byl pohřben v Hošticích. Jeho památku si tam fanoušci každoročně připomínali na festivalu Stodola Michala Tučného. Předloni natočila album písní Michala Tučného skupina Jelen a k nahrávce s názvem Půlnoční vlak přichystala sérii koncertů, kam s sebou vzala i Tučného dceru Michaelu.

Témata: Michal Tučný