Dušan Klein (†82) měl smutné dětství, prošel Terezínem! Proč o něm nenatočil film?

Dušan Klein v doprovodu Miroslava Táborského.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. ledna 2022 10:10

Českou filmařskou obec zasáhla na počátku tohoto týdne velmi smutná zpráva. Zemřel režisér Dušan Klein, který se dožil úctyhodného věku 82 let navzdory tomu, že v dětství prošel peklem.

Budoucí slavný filmař se narodil na konci června roku 1939 jako Július Klein ve slovenských Michalovcích do židovské rodiny. "Mé dětství bylo smutné. Židovské dítě za války," poznamenal před pěti lety v rozhlasovém pořadu Kdo židli má, bydlí. 

Jak prozradil ve starším rozhovoru pro Týdeník Rozhlas, jeho otec pracoval jako technický úředník v továrně na sušené ovoce a zeleninu. "Jako Žid dostal výjimku, protože potřebovali balíčky pro wehrmacht, takže jsme nemuseli jít do transportu," nechal se slyšet.

Po dvou letech ale začalo hrozit, že o výjimku přijde, rodina proto utekla do úkrytu k jednomu sedlákovi na střední Slovensko, kde vytrvali přes půl roku. V té době se z něj také stal Dušan a starší bratři jej hlídali, aby neprozradil své pravé jméno. Transportu se ale nakonec stejně nevyhnuli.

"Udal nás jeden úředník z Bratislavy. Večer přišlo gestapo, vzali nás k důstojnému pánovi do kanceláře, řekli: Sundat kalhoty, viděli obřízku, a jeli jsme hned do Seredi, kde bylo shromaždiště Židů pro transporty. A toho faráře (rodinu ukrýval v klášteře v Bratislavě - pozn. red.) zastřelili. Jedním z posledních transportů jsme odjeli do Terezína," popsal týdeníku slavný režisér. 

Klein byl jedním ze šťastlivců, kteří hrůzy koncentračního tábora přečkali. "V Terezíně bylo patnáct tisíc dětí, z toho se zachránilo sto. Mezi nimi jsme byli my tři kluci," vzpomínal Klein dle webu ČT 24 před kamerou v dokumentu Miroslava Šmídmajera a Martina Slunečka.

Absolvent a později i profesor pražské FAMU natočil řadu krásných filmů, této smutné kapitole jeho života se v nich ovšem nevěnoval. Scénář o pobytu v klášteře měl přitom hotový, ale nikdy ho nerealizoval.

"V té době se židovské látka dělat nemohla a dneska, kdy už by se dělat mohla, by na ten film už nikdo nedal peníze a nikoho by to téma už asi ani nezajímalo," řekl před jedenácti lety týdeníku Rozhlas. Po nacistech totiž přišli pro změnu komunisté, kteří rovněž určovali, co se smí a nesmí natočit. 

Témata: Dušan Klein