Karel Gott a ponížení Kabáti dostali nakládačku! Překonal je kluk, kterého nikdo neznal!

Karel Gott 14

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. května 2018 12:56

Český slavík Karel Gott je nejúspěšnějším českým zpěvákem, jak se ale ukazuje, jeho sláva moc daleko za hranice nesahá. Ačkoliv je v okolních státech také oblíbený, Česko má i nadějnější zpěváky. Alespoň podle výsledků pěvecké soutěže Eurovize.

Nejsledovanější nesportovní událost na světě, pěveckou soutěž Eurovision Song Contest, každoročně sledují stamiliony lidí. První ročník soutěže se konal už v roce 1956 a zrodily se v ní takové hvězdy, jako ABBA, Céline Dion nebo Lordi.

Česko se do soutěže poprvé zapojilo v roce 2007, a hned si odneslo jeden z nejhorších výsledků, jaký se kdy komu povedl. Tehdy obdržela skupina Kabát směšný jeden jediný bod a skončila na posledním místě. Vítězná Srbka Marija Šerifović si tehdy odnesla 268 bodů.

Reputaci se o rok později pokusila napravit Tereza Kerndlová, která ale také pohořela. I ona vypadla v semifinále, kde skončila na předposledním 18. místě s 9 body. 

Totální potupa české kultury přišla v roce 2009, kdy skupina Gipsy.cz propadla víc, než o dva roky dříve Kabáti. Umístila se na posledním místě a nedostala jeden jediný bod. V tu chvíli se Česko na několik let z Eurovize stáhlo.

Úplně první česká stopa se přitom v mezinárodní soutěži objevila už v roce 1968. Tehdy na ní vystoupil několikanásobný slavík Karel Gott, který reprezentoval Rakousko. Jeho úspěch v německy mluvících zemích mu měl zajistit pokud ne vítězství, tak minimálně dobré umístění, ani to se ale nestalo.

Nutno dodat, že k tomu měl Gott všechny možné předpoklady. Vystoupil s německou písní Tausend Fenster, kterou napsal legendární zpěvák a skladatel Udo Jürgense. Navíc měl za sebou už desetiletou kariéru, takže mu vystoupení před obrovským publikem nedělalo problém.

I přesto mnoho slávy nesklidil. Skončil na 13. místě ze 17 a odnesl si pouhé dva body. Horší než on už byli pouze dva zástupci Nizozemska a Finska, stejně jako on pak dopadlo Švýcarsko a Norsko.

O to překvapivější je sobotní úspěch Mikolase Josefa, který obsadil neuvěřitelné šesté místo ze všech 43 zúčastněných zemí. Od odborné poroty sice mnoho bodů nedostal, divácké hlasování, v němž byl čtvrtý, ho ale nakonec vyneslo až na onu šestou příčku. 

Před čtyřmi lety přitom tehdy ještě mladého gymnazistu nikdo neznal. Světu se poprvé představil až v roce 2015, avšak v úplně jiném oboru. Obdržel totiž nejvyšší ocenění od London Academy of Music and Dramatic Arts za sólové herectví, nikoliv za zpěv.

Následně se zakousl do světa šoubyznysu jako model, absolvoval několik módních přehlídek a focení pro přední módní značky, ale ani toto odvětví si jej neudrželo. Následně se živil pouličním hraním, z nichž to dotáhl až na titul nejúspěšnějšího Čecha v historii Eurovize. 

Prakticky neznámý zpěvák se tak stal miláčkem davů po celém světě a strčil do kapsy takové hvězdy jako Kabáty, Gipsy.cz nebo právě Karla Gotta.

Témata: Eurovision Song Contest 2018 Eurovize Mikolas Josef Karel Gott Skupina Kabát