Martin Stropnický slaví 65. narozeniny! Co jste o něm nevěděli?

Martin Stropnický 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. prosince 2021 9:31

Martin Stropnický, který dnes slaví 65. narozeniny, je mužem mnoha profesí. Jako herec zářil na divadle i ve filmu a téměř deset let byl uměleckým šéfem Divadla na Vinohradech, byl také ministrem kultury, obrany, zahraničních věcí a místopředsedou vlády i poslancem. Nyní působí jako diplomat. V minulosti byl velvyslancem v Portugalsku, v Itálii a ve Vatikánu a od roku 2018 je velvyslancem v Izraeli.

Stropnický se narodil 19. prosince 1956 v Praze. Jeho otec pracoval v obchodní diplomacii a proto jako dítě žil čtyři roky v Itálii. Během pobytu v Turecku zase studoval na tamním francouzském lyceu. Vystudoval herectví na Divadelní fakultě Akademie múzických umění (1980) a na počátku 90. let absolvoval také Diplomatickou akademii ve Vídni. S divadlem začínal v Mostě, v letech 1980 až 1986 byl členem Městských divadel pražských a poté byl až do roku 1990 v angažmá v pražském Divadle na Vinohradech. K herecké profesi se vrátil v září 2002, od dubna 2003 do dubna 2012 byl uměleckým šéfem Divadla na Vinohradech (funkci opustil kvůli nesouhlasu se zrušením přípravných prací na jednu z inscenací).

Jako herce si Stropnického diváci mohou pamatovat jako Lysandra v Shakespearově Snu noci svatojánské, jako Krysaře ve stejnojmenné hře Viktora Dyka nebo Howarda Katze ve hře Patricka Marbera. Objevil se v televizních seriálech (On je žena, Kriminálka Anděl) nebo ve filmech (Bolero, Non plus Ultras). Do povědomí veřejnosti vstoupil i díky spolupráci s Janem Jiráněm, s nímž tvořil písničkářskou dvojici. Na svém kontě má také divadelní režii nebo několik knih.

Od roku 1990 pracoval na ministerstvu zahraničí, nejprve jako poradce, později jako generální ředitel sekce kulturních styků. Od června 1993 do října 1994 byl velvyslancem v Portugalsku, poté do konce roku 1997 působil na stejné pozici v Itálii. Od ledna do července 1998 byl jako nestraník ministrem kultury v úřednické vládě Josefa Tošovského. Od června 1999 do srpna 2002 byl velvyslancem ve Vatikánu a v lednu 2014 byl jako člen ANO jmenován ministrem obrany v koaliční vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) . Ministrem byl do prosince 2017, kdy se stal místopředsedou vlády a ministrem zahraničí ve vládě Andreje Babiše. V říjnu 2013 byl jako lídr jihomoravské kandidátky hnutí ANO zvolen do Poslanecké sněmovny, svůj mandát obhájil v roce 2017.

Stropnický byl několik let jednou z hlavních tváří hnutí ANO a také se pohyboval na předních místech žebříčků politiků, kterým lidé nejvíce důvěřují. Podle politologů dokázal ke straně přitáhnout i část liberálních voličů. V roce 2017 se o něm spekulovalo jako o možném kandidátovi hnutí ANO v prezidentských volbách, po sněmovních volbách ale šéf ANO Andrej Babiš oznámil, že hnutí svého kandidáta nepostaví. V roce 2018 se vzdal poslaneckého mandátu a odešel také z vedení ANO a v listopadu se ujal funkce velvyslance v Izraeli.

Stropnický je nositelem italského vyznamenání Řád rytíře Velkého kříže, v roce 2003 dostal za roli Howarda Katze ve stejnojmenné hře Cenu Thálie. Mluví francouzsky, anglicky, portugalsky, italsky, rusky a německy.

Témata: Martin Stropnický