Stanislav Fišer hrál, i když ho nemoc připravila o hlas!

Stanislav Fišer

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. prosince 2021 21:41

Herec Stanislav Fišer, který se narodil 14. prosince 1931, spojil svou kariéru zejména s Městskými divadly pražskými (MDP), kde za více než půlstoletí vytvořil přes osm desítek rolí. Na jevišti se přitom objevoval i řadu let poté, co ho vážná choroba připravila o hlas, například v inscenaci Pan Kaplan má třídu rád.

Řadu příležitostí dostal i ve filmu, kde často hrál figurky z podsvětí. Mimořádný kus práce odvedl v dabingu, jeho hlasem mluvil například Pierre Brice, Peter Sellers nebo animovaný Asterix.

Fišer se narodil v Hořicích v Podkrkonoší jako nemanželské dítě herečky kočovné divadelní společnosti a starožitníka z Vysokého Mýta. S divadlem začínal velmi brzy jako ochotník, už v 15 letech odešel do Prahy. Po druhé světové válce nejprve hrál v Divadle pro mládež nebo na Vinohradech, po angažmá v Divadle Jiřího Wolkera a v Burianově Divadle D34 ho Jan Werich přijal v roce 1959 do Divadla ABC. To bylo později sloučeno s Městskými divadly pražskými, kde zůstal Fišer v angažmá do roku 1993 a později zde hrál jako stálý host.

Také na filmovém plátně se Stanislav Fišer začal objevovat už záhy, jeho prvním snímkem bylo Krškovo psychologické drama Až se vrátíš z roku 1947. Režiséři ho pro jeho zjev využívali nejčastěji ke ztvárnění zajímavých figurek z podsvětí, slabošských nebo intrikánských typů, celkem má na kontě na 120 postav. Zahrál si například v seriálu Hříšní lidé města pražského, 30 případů majora Zemana, Pan Tau a ve filmech Smrt černého krále, Pěnička a Paraplíčko a Drahé tety a já.

Fišer, který dostal za celoživotní mistrovství v této oblasti cenu Františka Filipovského, se výrazně uplatnil i v dabingu. Jeho hlasem mluvili například náčelník Apačů Vinnetou, inspektor Clouseau, účetní Fantozzi, přítel včelky Máji Alexander nebo animovaný Asterix. "Říkali jsme mu papoušek v dabingu uměl to, co jiní nezvládali, dokázal zkrátka nemožné," řekla o něm režisérka Olga Walló. V roce 2004 mu ale lékaři objevili rakovinu hrtanu, kvůli které mu musely být odebrány hlasivky, a tím přišel o svůj typický hlas.

Témata: Stanislav Fišer