Zdenka Procházková (†95): Konečně má místo posledního odpočinku!

Zdenka Procházková

Autor: stars24.cz, ČTK

11. prosince 2021 11:21

Na pražském Vyšehradském hřbitově byla v pátek do hrobu uložena urna s popelem herečky Zdenky Procházkové, která zemřela 25. srpna. ČTK to dnes sdělil její přítel, moderátor Českého rozhlasu Václav Žmolík.

Ostatky herečky známé v Česku i Rakousku spočinuly poblíž Slavína, kde jsou pohřbeny významné osobnosti českého národa. Místo pro hereččinu urnu poskytla Herecká asociace.

"Smuteční slavnosti se navzdory pandemické situaci zúčastnili členové její rodiny a přátelé jak z Česka, tak z Rakouska. Hrob se nachází na Vyšehradském hřbitově nedaleko zdi směrem k bazilice svatého Petra a Pavla," doplnil Žmolík.

Zdenka Procházková zemřela v 95 letech. Patřila k nemnoha umělcům, kteří ovládali stejnou měrou češtinu i němčinu. Během čtyřicetiletého angažmá v německy mluvících zemích se herečka za hranicemi také usadila, domov měla v Praze i ve Vídni. Z poslední doby ji diváci mohli vidět ve filmu Lída Baarová režiséra Filipa Renče. Ztělesnila v něm prvorepublikovou hvězdu, kterou osobně znala, v jejím pokročilém věku.

V 60. letech dostala pražská rodačka nabídku od významných německých divadel, po roce 1968 hrála v proslulém vídeňském Burgtheatru. Vystupovala také v Berlíně a v Kolíně nad Rýnem, pro Rakouský kulturní institut připravovala cyklus čtení autorů pražské německé literatury. Procházková kdysi hostovala i v Národním divadle, na scénách Městských divadel pražských působila 17 let. Mezi její nejoblíbenější role z tohoto období patřila Líza Doolittlová (se Svatoplukem Benešem) v Shawově Pygmalionu, v Kiltyho dramatizovaném dialogu Drahý lhář byl jejím partnerem Karel Höger a v Maughamově hře Julie, ty jsi kouzelná Oldřich Nový.

Procházková se objevila i ve filmech z 50. a 60. let, patří mezi ně například Mrtvý mezi živými, Týden v tichém domě, Ztracená tvář, Nezlob Kristino nebo Z mého života. Značný ohlas mělo její účinkování v roce 1958 na světové výstavě v Bruselu, kde uváděla trojjazyčně představení Laterny magiky. V 80. letech si zahrála tajemnou dámu v Herzově hororu Upír z Feratu.

O 17 let starší herec Karel Höger byl jejím prvním manželem, podruhé se provdala za rakouského podnikatele Ericha Hartmanna.

Témata: Zdenka Procházková