Zemřel herec Miroslav Středa (†76): Hrál v Sanitce či Zdivočelé zemi!

Miroslav Středa v televizním filmu Nultý kilometr.

Autor: stars24.cz, ČTK

30. října 2021 16:00 | Aktualizováno: 30. října 2021 22:03

Ve věku 76 let dnes ráno zemřel divadelní a filmový herec Miroslav Středa. Řadu let působil v pražském Činoherním klubu, naposledy hrál v Městském divadle v Mostě. Ve filmech a v televizi dostával obvykle menší role, jako v seriálu Zdivočelá země. O hercově úmrtí po dlouhé těžké nemoci dnes ČTK informovala jeho manželka Jaroslava Středová.

Středa se narodil v květnu 1945 v Náchodě, kde také jako vyučený seřizovač textilních strojů začal s herectvím v ochotnickém souboru. Po absolvování Janáčkovy akademie múzických umění krátce působil Divadle Petra Bezruče v Ostravě, odkud odešel do desetiletého angažmá ve Státním divadle v Brně.

Na konci 70. let minulého století přešel do Činoherního klubu v Praze. Naposledy byl v angažmá Městského divadla v Mostě, kde se také na konci roku 2014 s hereckou kariérou rozloučil.

Středa ztvárnil řadu menších rolí také ve filmu či televizi. Zahrál si například ve filmové komedii Buldoci a třešně či v seriálech Sanitka a Synové a dcery Jakuba skláře. Po roce 1989 ho mohli televizní diváci vidět například v seriálu Zdivočelá země. Kromě televize se Středa uplatňoval také v dabingu a rozhlase.

Témata: Miroslav Středa úmrtí