Pavel Liška se lidem omluvil za Bohemia Energy! Vysvětlil, proč pro ně natáčel reklamu!

Pavel Liška, český divadelní a filmový herec. Vystudoval JAMU v Brně. Účinkoval v brněnském HaDivadle i v Národním divadle (např. hlavní role Romea v Shakespearově hře Romeo a Julie. Jeho první filmovou rolí byl František v Gedeonově Návratu idiota. 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. října 2021 18:53

Herec Pavel Liška, který hrál v reklamních spotech dodavatele energií Bohemia Energy, se vyjádřil ke konci firmy, který zasáhl statisíc klientů. Ačkoliv s firmou jinak nemá nic společného, lidem se omluvil.

Liška na facebooku prozradil, že když se dozvěděl o konci Bohemia Energy, byl dvakrát v šoku. Nechápal, jak tak velká společnost s takovým množstvím klientů může oznámit, že ze dne na den končí, a navíc se to dotklo i jeho jako, nejen jako zákazníka, ale i jako herce, který pro ně před 3 roky natáčel reklamní spoty.

Má proto pocit, že se ho celá kauza týká víc, než kdyby byl jen zákazník, a měl potřebu na to zareagovat a vyjádřit se k tomu. Nejprve se ale chtěl v celé věci zorientovat.

"Došel jsem si, sám za sebe, zhruba k tomuto: Část průseru vidím prostě v riskování BE a nevytvoření si záloh do budoucna, i pro tak nepředpokládatelné globální zvýšení cen energií, jako se teď právě stalo. Rozumim tomu, že k obchodu risk asi někdy patří, že tím pádem, díky tomu, pak i my, jejich podnikáním, nakupujeme elektřinu o to levněji, ale přese vše mi přijde zásadní, aby následky toho, když se to nepovede, nesl pouze a jenom ten kdo riskuje," napsal.

Zamyslel se také nad rolí Energetického regulačního úřadu, který by měl všechny potenciální dodavatele prověřit, nastavit podmínky a tím chránit občany před podobnými situacemi. Ten tak nekonal protože k tomu neměl mandát. "Ten zas dává kdo?..asi vláda? Anebo, možná nekonal, protože to nikdo po něm nechtěl? ..a kdo by to měl po něm chtít? Asi zas vláda, stát..? Ale tady jsem se už zase začal ztrácet. A mám pocit, že se v tom ztrácí i ti patřiční a zodpovědní. Tedy druhou půlku toho průseru já vidím tady, ve státu," napsal.

Pak se vyjádřil i ke svému spojení s firmou. "Před asi 4 lety jsem byl oslovený agenturou s nabídkou natočit pro BE reklamní spoty. Já se snažil vždycky s reklamou zacházet opatrně, střídmě a byly pro mě vždy důležité tři věci." Jednou z nich je, pro koho natáčí. Všechny informace o dodavateli si ale prý nechal ověřit a nabyl dojmu, že je to poctivá a smysluplná firma a je jen dobře ji tady mít. Poté je pro něj důležitá forma, čili scénář. Na poledním místě je honorář, aby mu to za něco stálo. 

"To je taky asi potřeba víc vysvětlit. Já se s reklamou snažím zacházet opatrně, protože je to i velká újma pro herce, je to něco za něco. Na jedné straně dává herci obrovskou svobodu, jelikož má herec za ni mnohem vyšší výdělek, za krátkou dobu, než kdyby se např. upsal blbýmu seriálu, na kterém by strávil měsíce života a ještě by z takový práce neměl radost. Nemluvě o kolezích, kteří nemají takové štěstí ani na ty hloupé seriály a případná reklama je pro ně zásadní finanční zdroj, ke svému nízkému platu z divadla. Díky reklamě si tak herec může mnohem víc dovolit odmítat podobné podprůměrné hloupé nabídky na práci. Usnadňuje herci práci a život v tom ohledu, že si může dovolit dělat mnohem víc jen to čemu skutečně věří, čeho si váží a v čem vidí smysl. A na straně té druhé, je to pro herce velká újma, jelikož straší v televizi, nebo kdekoli jinde na veřejnosti, pouze a jenom za účelem obchodní informace. Ne za účelem, který je vlastní jeho profesi, tedy aby lidi bavil, dojímal, dával podnět k přemýšlení, kultivoval ducha, dělal jim lepší a bohatší život," vysvětlil.

Tak či tak ale dodavatel skončil a jedním ze zákazníků, které to postihlo, je právě Liška, o to více, že účinkoval v jejich spotech. Někteří lidé ale k němu nyní cítí zklamání, zlobu či naštvanost. "Je mi to moc líto a všem, kdo cítí takové příkoří se tímto omlouvám," napsal.

"Taky se o to víc teď na mě nevybíravě sesypali Ti, kteří tak nemile nesou, že se pletu do politiky a píšu své názory a pocity...prý ať teď tuplem zmlknu. Těm bych chtěl vzkázat, že jsem občan a jako takového se mě politika týká. Už jen z toho slova Občan, to slovo Politika, vzniklo. Ty politiky si my sami volíme a oni tu mají být a pracovat pro Nás! Nesouhlasím s názorem, že herci by se neměli k politice vůbec vyjadřovat. My se k tomu musíme vyjadřovat, respektive musíme, pokud to tak cítíme!" dodal k závěru herec.

Následně upozornil, že žijeme v demokracii, za kterou jsme v listopadu 1989 bojovali. "Mně bylo 17 a už tenkrát mně to jedno nebylo a už tenkrát jsem se snažil něco dělat. A tak budu dělat dál, co budu moct a zticha nebudu!" uzavřel.

Témata: Pavel Liška Bohemia Energy