Hana Hegerová si prošla peklem! Změnila jméno, zpívala za uhlí, seděla v base a přišla o syna!

Hegerová, Hana 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. října 2021 13:47

Hana Hegerová má za sebou krušný život. Ačkoliv byla miláčkem Čechů, sama si protrpěla vězení, falešné obvinění i smrt syna!

Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová-Čelková, se narodila 20. října 1931 v Bratislavě. Jméno jí vybrala "babička-intelektuál", která milovala opery. Když ji po maturitě na gymnáziu v Komárně poslali do výroby, otevřela noviny a našla seznam kurzů. Vybrala si herecký, prý byl nejdelší. Dva roky v Bratislavě pak žila za prodanou briliantovou brož a Ottův slovník naučný od maminky. První angažmá dostala v roce 1953 v žilinském divadle, kde si také změnila jméno.

"Lidé by si mohli myslet: Hraje špatně a ještě si dá jméno Carmen," tvrdila Hegerová, která ale pro přátele zůstala vždy Carmen. Zpívat prý začala kvůli uhlí. "Bydlela jsem v podnájmu, měla 640 korun hrubého na měsíc, manžel byl na vojně, dítě jsem dala babičce. Nebylo na uhlí a potřebovala jsem ledničku a vysavač. Když mi Rudolf Cortés sliboval 180 korun za koncert s tím, že jich uděláme dvacet do měsíce, připadalo mi to fantastické," vzpomínala.

Koncem 50. let zamířila z rodného Slovenska do Prahy, českému publiku Hegerovou ale už předtím objevil Jiří Krejčík, který ji obsadil do hlavní role ve filmu Frona (1954). Po třech letech v Rokoku přišla v roce 1961 do Semaforu, kde získala nejen roli v muzikálu Kdyby tisíc klarinetů, ale také životní lásku, režiséra Jána Roháče. Sama sebe nejvíc našla v semaforském recitálu s Miroslavem Horníčkem. A na jednom představení zaujala majitele pařížské Olympie Bruna Coquatrixe.

Díky tomu získala nabídku zpívat v chrámu šansonu, byla hostem Gilberta Bécauda a Juliette Greco, vycházely jí desky u firem Decca a Philips. Pak ale přišla sovětská okupace a Hegerová se vrátila. Doma na ni ale čekaly zákazy a dokonce strávila půl roku v pankrácké věznici. Banka jí omylem připsala peníze, ona si toho nevšimla a následně ji obvinili z krádeže. "Vím, že i tragická příhoda vám dá sílu pokračovat dál a dokonce se někdy promění i ve štěstí," komentovala to.

Hegerová překonala mozkovou i srdeční příhodu, ale později přišla obrovská rána. V roce 2015 přišla o jediného syna Matouše, který měl smrtelnou nemoc. Hegerová zemřela necelých 6 let po něm. 23. března 2021.

Témata: Hana Hegerová