Jiří Mádl už dávno není Snowboarďák: Herec a režisér má 35. narozeniny!

Jiří Mádl (herec, režisér)

Autor: stars24.cz, ČTK

22. října 2021 21:38

Herce Jiřího Mádla, který oslaví 23. října pětatřicáté narozeniny, proslavily v mládí především komedie Snowboarďáci a Rafťáci, kde vytvořil populární dvojici s Vojtěchem Kotkem. Posléze se vymanil ze škatulky herce pro "náctileté", má za sebou desítky filmových a televizních rolí, zkušenost moderátora i režie hraných filmů.

Již v roce 2008 získal cenu za nejlepší mužský herecký výkon na MFF v Karlových Varech za film Děti noci, letos získal Českého lva za vedlejší roli ve filmu Modelář.

Českobudějovický rodák s herectvím začal již jako student gymnázia. Později vystudoval obor sociální a masová komunikace na Univerzitě Jana Ámose Komenského v Praze. Na svém kontě má řadu filmových (Bathory, Gympl, Vejška, Jak se krotí krokodýli, Ro(c)k podvraťáků, Probudím se včera, Colette, Modelář) a televizních (Láska rohatá, Gangy Berlína) rolí, zahrál si i v televizních seriálech (Soukromé pasti, Znamení koně, Borgia, Sever).

Mádl také píše scénáře, divadelní hry a skládá písničky. V dubnu 2004 přišel do kin jeho autorský a režijní debut Pojedeme k moři. Film získal řadu cen na domácích i zahraničních festivalech.

Poté režíroval komedii Na střeše a nyní chystá jako režisér svůj třetí film s pracovním názvem Vlny. Zachytí 60. léta 20. století a život redakce mezinárodního života v Československém rozhlase.

Témata: Jiří (herec režisér) Mádl