Veronika Žilková: Šedesátka na krku, ale stále vypadá skvěle! Víte, co původně studovala?

Veronika Žilková 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. října 2021 21:54

Jednou z nejpopulárnějších českých hereček je v současnosti Veronika Stropnická, rozená Žilková, která v sobotu 16. října oslaví šedesátiny. Zajímavostí je, že původně studovala psychologii!

Držitelku ocenění Český lev za vedlejší roli v českém filmu Zapomenuté světlo znají diváci z četných rolí ve filmech, seriálech a televizních pohádkách. Dcera českého hudebníka a hudebního pedagoga profesora Václava Žilky se věnuje i divadlu a vystupovala v televizních satirických pořadech.

Do povědomí televizních diváků Stropnickou uvedla v 80. letech role vychovatelky Jany z úspěšného seriálu My všichni školou povinní. Po změně režimu ztvárnila postavu vězeňské dozorkyně v seriálu Přítelkyně z domu smutku (1992) , od začátku nového tisíciletí diváky bavila sedm let v satiricko-humoristickém pořadu TV Nova Tele Tele, společně s Richardem Genzerem, Michalem Suchánkem a Josefem Cardou. Tento projekt měl řadu nadšených fanoušků i zarputilých odpůrců, nicméně zaznamenal vysokoou sledovanost. Méně úspěšný byl Stropnické samostatný pořad Pustit žilou na televizi Prima.

Stropnická se od dětství věnovala hudbě (hrála na flétnu), po maturitě absolvovala jeden ročník psychologie na FF UK, ale nakonec zvítězilo studium herectví na DAMU, kterou dokončila v polovině 80. let. Před filmovou kamerou jí v té době přinesly zajímavé možnosti životopisné filmy Putování Jana Amose nebo Lev s bílou hřívou, kde ztvárnila postavy dcer J. A. Komenského a Leoše Janáčka.

Z jejích rolí konce 80. let stojí za zmínku Lori, osudová láska Karla Hynka Máchy, v životopisném snímku Mág. V polovině 90. let dostala za kreaci umírající Marjánky v melodramatu Zapomenuté světlo Českého lva. Na stejnou cenu byla pak znovu nominována za hlavní ženskou roli ve snímku Jana Švankmajera Otesánek (2000) na motivy knihy Karla Jaromíra Erbena. Následovaly další televizní role v úspěšných seriálech Vyprávěj a Soukromé pasti.

Témata: Veronika Žilková