Václav Havel (†85) a první z velkých výročí: Česko si připomíná prezidenta!

Dagmar Havlová a Václav Havel, archív Dagmar Havlové 6

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. října 2021 10:00

85. narozeniny by dnes oslavil poslední československý a první český prezident Václav Havel. Česko si tak tuto zásadní osobnost pro historii země připomíná, letos rozhodně ne naposledy.

O odkaz velkého člověka a politika pečuje především jeho druhá manželka Dagmar. V září třeba navštívila Peru, aby v tamním hlavním městě Limě inaugurovala novou lavičku Václava Havla. 

Výročí narození Havlova narození už si připomněla také současná hlava státu, jak informoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček prostřednictvím twitteru.

"Prezident republiky Miloš Zeman a paní Ivana Zemanová při příležitosti nedožitých 85. narozenin zaslali věnec se stuhou k místu posledního odpočinku Václava Havla," uvedl Ovčáček.

Havel je pochován s první ženou Olgou, která zemřela v roce 1996, v rodinné hrobce vedle kaple svatého Václava na pražském Vinohradském hřbitově.

Právě v souvislosti s jeho odchodem čeká Česko letos ještě jedno velké výročí spojené s posledním prezidentem společného a prvním prezidentem samostatného státu. 18. prosince totiž uplyne 10 let od Havlova úmrtí. 

Témata: Václav Havel Dagmar Havlová Miloš Zeman