Jan Kačer: Bývalý politik má na kontě neuvěřitelné množství filmů!

Jan Kačer (Foto: Petr Novák, Wikipedie)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. října 2021 20:32

Herec, režisér a scenárista Jan Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu. Je člověkem mnoha životních, divadelních i filmových rolí, téměř šest desetiletí je nedílnou součástí českého kulturního života, který obohacuje četnými aktivitami.

Největší uznání si patrně získal jako režisér, ale největší popularitu mu vynesly herecké role. Divákům utkvěl v paměti jeho fanatický rytíř Armin von Heide ve Vláčilově Údolí včel či tajný agent W4C v slavné komedii Václava Vorlíčka. V 60. letech se objevoval ve filmech Evalda Schorma (Každý den odvahu, Návrat ztraceného syna, Den sedmý, osmá noc).

Celkem si Kačer zahrál v téměř osmdesáti filmech, například Smrt si říká Engelchen, Flirt se slečnou Stříbrnou, Člověk proti zkáze, z novějších pak Bolero, Výchova dívek v Čechách, Chata na prodej. Hrál i v řadě televizních seriálů (Jana Eyrová, Rodinná pouta, Hotel Herbich, Ordinace v růžové zahradě).

Režíroval mnoho divadelních her (Sbohem Sokrate, Pekař Jan Marhoul, Peer Gynt, Višňový sad, Revizor, Na dně) a několik filmů (Jsem nebe, Město mé naděje) a televizních filmů (Milá slečno).

Touha aktivně se podílet na životě společnosti jej přivedla do světa politiky i k aktivní charitativní činnosti. Ve volbách roku 1990 zasedl do Sněmovny lidu Federálního shromáždění (volební obvod Praha) za Občanské fórum. Po rozkladu Občanského fóra v roce 1991 přešel do poslaneckého klubu Občanského hnutí. Ve Federálním shromáždění setrval do voleb roku 1992. Později dvakrát neúspěšně kandidoval do Senátu. Stál také v čele Nadace Charty 77, která poskytuje pomoc handicapovaným lidem.

Témata: Jan Kačer