Karel Gott a Jiří Suchý: PRAVDA o jejich úspěšné spolupráci!

Karel Gott 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

2. října 2021 18:08

V pátek jsme se připomněli výročí smrti legendárního Karla Gotta, zároveň lidé slavili kulaté 90. narozeniny neméně slavného Jiřího Suchého. Snad každý ví, že toho jeden pro druhého opravdu hodně udělali.

Suchý a Šlitr tehdy začínajícího Gotta angažovali do divadla Semafor v roce 1962. Později mu napsali jeho první opravdu velký hit, písničku Oči má sněhem zaváté. Populární zpěvák díky ní získal za rok 1963 prvního z celkem 42 Zlatých slavíků.

Principál Semaforu před dvěma lety pro Radiožurnál zavzpomínal, jak na budoucí hvězdu populární hudby poprvé narazil. Tehdy plzeňský rodák zpíval jazz, brzy se však ukázalo, že jej více přitahuje kantiléna.

"Nabídli jsme mu proto píseň Oči sněhem zaváté, pro kterou jsme neměli interpreta, a tak jsme jí ani moc nevěřili," přiznal po letech Suchý.

"Ujal se jí a byla to pro nás i pro něj trefa, protože najednou z jednoho z posledních míst Zlatého slavíka vyletěl na první, což bylo úplně neslýchané. Neznámý chlapec byl první a nejlepší v celé republice, to bylo ohromné," dodal.

Témata: Karel Gott Jiří Suchý