Meda Mládková: Mecenáška umění slaví 102. narozeniny!

Meda Mládková

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

8. září 2021 14:45

Dnes už bezpochyby patří k nejstarším žijícím Čechům. Právě dnes slaví své narozeniny známá sběratelka umění Meda Mládková. Kolik let jí je?

Meda Mládková slaví neuvěřitelné 102. narozeniny, narodila se 8. září 1919 v Zákupech, tedy ani ne rok po založení samostatného československého státu.

Asi nikoho nepřekvapí, že oslavy budou probíhat pod záštitou Musea Kampa, které uchovává uměleckou sbírku Jana a Medy Mládkových. Bohužel, ze zdravotních důvodů se uskuteční bez její osobní účasti.

"V 17.00 si připijeme na její zdraví společně s vámi a s našimi vzácnými hosty, mezi kterými bude i herečka Dana Batulková. Přijďte narozeniny zakladatelky Musea Kampa a celoživotní podporovatelky československého umění oslavit také," láká muzeum na sociálních sítích.

Mládková žila v období komunistické vlády v emigraci, po roce 1989 hledala v Praze prostory vhodné pro vytvoření muzea moderního umění, aby mohla své sbírky zpřístupnit veřejnosti. Objekt budoucího muzea získala Praha od státu v roce 1997 a mecenáška si Sovovy mlýny pronajala od města na 99 let. 

Témata: Meda Mládková (sběratelka umění byla manželkou již zesnulého ekonoma Jana Viktora Mládka)