Nové album i koncert! David Stypka zůstává v srdcích fanoušků!

David Stypka 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. září 2021 21:33

Společnost SinglTon pokračuje v připomínání osobnosti zemřelého zpěváka a skladatele Davida Stypky vydáním jeho alba Dýchej. Jedenáct autorských skladeb písničkáře na něm dokončili zpěvákovi spoluhráči ze skupiny Bandjeez.

S vydáním nahrávky souvisí koncert 26. února 2022 v O2 universum, na kterém vystoupí s písněmi Stypky různí umělci ovlivnění jeho tvorbou. V rozhovoru s ČTK to řekl Martin Červinka, kreativní ředitel vydavatelství SinglTon a Stypkův objevitel.

Stypka, držitel hudební Ceny Anděl v kategorii Sólový interpret roku 2017, letos 10. ledna podlehl ve věku 41 let dlouhodobé nemoci. Zástupci SinglTonu zorganizovali finanční sbírku pro přítelkyni Stypky a jejich tři malé děti, díky které se vybralo přes 4,5 milionu korun.

"Různé aktivity vytváříme, aby se na Davida nezapomnělo. K nim patří i vydání alba Dýchej. Vznikalo tři roky, ale vzhledem k mimořádným situacím, onemocnění a lockdownům se nahrávání protahovalo a album jsme dokončili až před prázdninami," uvedl Červinka.

Nové album navazuje na předešlé nahrávky Čaruj (2014) a neboj. (2017). Tvůrci desky Dýchej vycházeli ze Stypkou nazpívaných písniček, které existovaly ve formě demonahrávek. "Ještě za Davidova života jsme velmi dobře věděli, co chceme vytvořit, jakou atmosféru písně mají mít," řekl bubeník Bandjeez Matěj Drabina. "David se dokončení alba nedožil, ale měli jsme "instrukce". Je pravděpodobné, že kdyby žil, měla by deska trochu jinou podobu," dodal.

Kapely Bandjeez v současné době doprovází vítězku cen České hudební akademie Anděl v kategorii Objev, zpěvačku Kateřinu Marii Tichou. "Vnímáme to jako novou etapu Bandjeez, bylo nám líto rozpustit energii kapely a nenásilně jsme se dali dohromady s Káťou, se kterou hrajeme její autorskou tvorbu," podotkl Drabina.

V srpnu byl uveden v rádiích první singl z alba Dýchej s milostnou písní Farmářům. Hudební činnost Stypky si jeho příznivci připomínají i díky jeho spolupráci na desce Žijutě Beaty Hlavenkové, Stypkova zhudebněná báseň Děkuji také uzavírá nové album Noční obraz Vladimíra Mišíka. Na únorovém koncertu v O2 universum vystoupí Farna, Mirai, Jelen, Tichá, Pokáč, manželé Klusovi, Tereza Balonová, Marek Ztracený, Thom Artway a Beáta Hlavenková s písněmi Stypky. "Bude to setkání lidí, kteří měli Davida rádi," dodal producent Červinka.

Stypka pocházející z Dobré u Frýdku-Místku se hudbě věnoval od 12 let. Širší veřejnosti se představil ale v 37 letech, když vydal s kapelou Bandjeez první album u velké nahrávací společnosti. Na jeho albu neboj. hostuje například zpěvačka Ewa Farna, se kterou Stypka nazpíval duet Dobré ráno, milá. Stypka také spolupracoval například se zpěvačkou Kateřinou Marií Tichou, na jejíž loňské album Sami dodal refrén k písni V Paříži a hostuje ve skladbě Divoká.

Témata: David Stypka