Zakladatel Ready Kirken Michal Hrůza slaví padesátiny! Proslavil se i hitem Anety Langerové!

Michal Hrůza 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

31. srpna 2021 18:27

Zpěvák, kytarista, skladatel a textař Michal Hrůza, který se narodil 31. srpna 1971, působí na české hudební scéně už 25 let. Začínal jako frontman kapely Ready Kirken, od roku 2006 je na sólové dráze. Kromě písní pro svou kapelu skládá i hudbu pro filmy a seriály a píše i pro jiné interprety, například Anetu Langerovou.

Skupinu Ready Kirken založil turnovský rodák Hrůza spolu s kytaristou Zdeňkem Ceralem, baskytaristou Ondřejem Heroldem a bubeníkem Adamem Jánošíkem v roce 1996. V začátcích muzikanti svůj styl označovali jako "pop s lidskou tváří". Hrůza s kapelou vydal čtyři alba s řadou hitů jako Zejtra mám, 1+1 či Krasohled. V roce 2006 Hrůza skupinu opustil a krátce na to založil svoji vlastní doprovodnou skupinu, kterou nazval Kapela Hrůzy.

Hrůza, který se prosadil také jako autor hitu Voda živá pro Anetu Langerovou, vydal v roce 2007 debutové sólové album Bílá velryba. Před třemi lety zvítězil v kategorii zpěváků v anketě Žebřík a za nejlepší videoklip roku 2017 hlasující fanoušci vybrali jeho klip Polárka. Hrůza také uspořádal koncertní turné po českých a moravských zámcích a vystupoval se symfonickým orchestrem. Loni na jaře vydal s Kapelou Hrůzy své zatím poslední album Světlo do tmy.

Hrůza je rovněž autorem znělky k televiznímu seriálu Vyprávěj a podílel se i na hudbě k filmům Lidice (2011), Martin a Venuše (2012) či Ten, kdo tě miloval (2018).

Před vystoupením na festivalu Colours of Ostrava v roce 2014 byl napaden dvojicí mladíků a skončil v nemocnici s těžkým zraněním mozku kvůli němuž musel na čas přerušit svoji hudební kariéru.

Podle informací médií je Hrůza rozvedený, má dvě dcery.

Témata: Michal Hrůza (zpěvák)