Hvězda, kterou do Čech přivedl Bolek Polívka. Kde se s Chantal Poullain seznámili?

Chantal Poullain (foto: nova - Art) 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

17. srpna 2021 19:14

Francouzský šarm, noblesu a typický akcent vnáší do české společnosti Chantal Poullainová, která dnes slaví pětašedesátiny. Hraje v divadle i ve filmech, má vlastní nadaci.

Mnohé dětské nemocnice v Čechách proměnila ze strohých prostor v eldoráda fantazie. K jejímu image patří též impozantní výkony na automobilovém okruhu. Půvabná Francouzka s temným altem v hrdle je temperamentní, citlivá, roztržitá a vášnivá.

Milovnice silných aut, které její přátelé říkají uragán a perfekcionistka, po víc jak čtyřiceti letech v Čechách stále mluví s typickým přízvukem a říká, že sny se jí zdají ve francouzštině.

Kromě výrazných rolí ve filmech (Šašek a královna, Konec starých časů, Don Gio, Hrad z písku, Král Ubu a Vyhnání z ráje) je trvale přítomna na divadelních pódiích. Z jejích partů vynikla hlavně role ďábla Wolanda v dramatizaci Bulgakovova románu Mistr a Markétka. A nakonec si troufla i na obávaného Shakespeara v češtině coby chůva v Romeovi a Julii v režii Vladimíra Morávka.

Rodačka z rodiny malířky a uměleckého kováře v jižní Francii (narozena v Marseille) se v roce 1978 v divadle v Ženevě potkala s Bolkem Polívkou. To už měla za sebou klášterní školu a studium herectví. Provdala se za něj a odešla s ním do Čech, manželství dvou silných osobností však nevydrželo.

Hráli spolu v divadelní hře Šašek a královna. Tuto fantaskní komedii o vztahu moci a podřízenosti převedla v roce 1988 na filmové plátno režisérka Věra Chytilová a objevila tak energickou a výbušnou Francouzku pro české filmaře.

Šantalka, jak si říká i sama, si současné role v pražském divadle Ungelt nechává přeložit do francouzštiny, aby jim dokonale rozuměla. Také nazpívala francouzské šansony, miluje moře a přístavy, má ráda barvy, staré věci a pohodu.

V roce 2003 Poullainová zavinila dopravní nehodu a od soudu odešla s podmínkou. Herečka se s poškozenými také dohodla na odškodnění a těžce zraněné dvojici z havarovaného automobilu vyplatila dohromady takřka půl milionu odškodného.

Témata: Chantal Poullainová Boleslav Polívka