Schwarzenberg, Klaus nebo Suchý. Jakými rozhovory se proslavil Karel Hvížďala?

Karel Hvížďala

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. srpna 2021 11:34

Novinář, spisovatel a dramatik Karel Hvížďala, narozený 16. srpna 1941, patří k nepřehlédnutelným postavám české žurnalistiky. Prošel mimo jiné Mladým světem, Mladou frontou Dnes nebo časopisem Týden, a byť pravidelnou redakční práci opustil už před lety, jeho názory a postřehy se objevují v novinách či na internetu nadále. Hvížďala je také autorem řady poetických próz, dvou desítek rozhlasových her a řady knih rozhovorů.

Knižním rozhovorům se věnuje od 80. let 20. století, zpočátku je vydával v exilu. Po Českých rozhovorech ve světě (1981) to byl Dálkový výslech s Václavem Havlem (1986), Soukromá vzpoura s Pavem Landovským (1988) či kniha Myslet zeleň světa s filozofem Václavem Bělohradským (1989). Po pádu komunistického režimu přibyly rozhovory s Václavem Klausem, Karolem Sidonem či Karlem Schwarzenbergem. V roce 2018 Hvížďala obdržel literární cenu Arnošta Lustiga za publikaci Vlčice: Rozhovory s Magdou Vášáryovou a Ivou Brožovou. V roce 2019 vyšla knížka Jiří Suchý a tingltangl, která obsahuje souborné vydání všech rozhovorů, které Hvížďala vedl s Jiřím Suchým s odstupem třiceti let.

Pražský rodák Hvížďala vystudoval Strojní fakultu Českého vysokého učení technického, v 60. letech absolvoval také kurs politologie v Moskvě. Žurnalistice se věnuje celý profesní život, začínal jako redaktor týdeníku Mladý svět, kde se roku 1968 stal vedoucím vnitropolitické rubriky. Po nuceném odchodu z časopisu pracoval do roku 1977 jako redaktor v nakladatelství Albatros. Rok poté emigroval do Německa, kde žil do roku 1990. V Německu působil například jako komentátor rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Po návratu do vlasti působil ve vedení Mladé fronty Dnes a Týdne.

Hvížďala dostal za svoji knihu Rozhovory na přelomu tisíciletí Cenu Egona Ervína Kische za rok 2002, je také držitelem Ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2007.

Témata: Karel Hvížďala