Ondřej Soukup se dočká velké pocty: Co pro něj přichystali?

Ondřej Soukup

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

25. července 2021 21:41

Zlínský filmový festival pro děti a mládež nabídne v sobotu 11. září koncert symfonického orchestru s filmovými melodiemi Ondřeje Soukupa. Akce bude součástí oslav 90. výročí Barrandov Studia, sdělila dnes ČTK mluvčí festivalu Kateřina Martykánová. Letošní druhá část přehlídky potrvá od 9. do 15. září.

Soukup je autorem hudby k desítkám českých a zahraničních seriálů a filmů. Jeho melodie rozezní od 19:00 Kongresové centrum Zlín. "V podání Filharmonie Bohuslava Martinů uslyší diváci hudbu z filmů jako je Kolja, Vratné lahve, Requiem pro panenku, Akumulátor 1, ale také z Nejasné zprávy o konci světa a Tmavomodrého světa, za kterou získal Ondřej Soukup ocenění Český lev. Pod vedením českého dirigenta japonského původu Chuhei Iwasakiho se představí během večera i vynikající klavírista Václav Mácha. Zpěvem doprovodí filmové melodie Nikola Uramová a Lucia Soukupová," uvedla Martykánová.

Autorský koncert, jenž původně vznikl pro uvedení na Mezinárodním festivalu filmové hudby a multimédií Soundtrack Poděbrady, přinese průřez nejslavnějšími filmy ve spojení hudby a projekcí. "Půjde o opravdu jedinečný multimediální zážitek. Návštěvníci budou mít možnost zaposlouchat se do koncertních suit ze soundtracků, které budou doprovázeny originálně zpracovanými sestřihy slavných scén z jednotlivých filmů," uvedla výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová.

Organizátoři festivalu koncert připravují ve spolupráci s Barrandov Studiem u příležitosti oslav 90. výročí jeho vzniku. "Filmová hudba je fenoménem dnešní doby, k filmu prostě neodmyslitelně patří. Jejím prostřednictvím je dosahováno emocionálních a dramatických cílů a pro mnohé diváky zajišťuje i bezproblémový průnik do fikčního světa filmu. Skladatel Ondřej Soukup, kterého považuji za výjimečnou osobnost tohoto žánru, ve svém díle vždy dokázal tento zážitek divákovi zprostředkovat," uvedl generální ředitel Barrandov Studia Petr Tichý.

V rámci jubilea přiveze pražské Barrandov Studio do Zlína také rozsáhlou expozici filmových kostýmů a rekvizit ze svého bohatého fundusu. K vidění budou ve Zlatém jablku a ve foyer Kongresového centra Zlín.

Zářijové pokračování zlínského filmového festivalu pro děti a mládež pozve diváky na snímky podle známých knižních předloh. Literatura ve filmu, jak zní hlavní téma 61. ročníku přehlídky, se promítne i do doprovodného programu. Zlín Film Festival se letos z epidemických důvodů koná ve dvou částech, první se uskutečnila v on-line formě na jaře, druhá je na programu v září.

Témata: Ondřej Soukup