Slunce, seno... podvody? Zdeněk Troška je tváří kampaně na Slovensku!

Z natáčení filmu Babovřesky 2: Zdeněk Troška 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

14. července 2021 18:00

O tisíce eur přišli Slováci při různých internetových podvodech, při kterých je o peníze obrali falešní technici či vojáci. Na případy vylákaní peněz pod různými záminkami upozornila slovenská policie, která na sociální síti také spustila novou informační kampaň. Angažovala do ní českého režiséra Zdeňka Trošku.

Nejnověji slovenští kriminalisté varovali obyvatele před podvodníky, kteří se prostřednictvím telefonátů vydávají za techniky společnosti Microsoft, snaží se získat přístup do jejich počítačů, dále do e-mailových účtů a také do internetového bankovnictví. Následně své oběti obírají o peníze. Rekordní nahlášená škoda v jednom z případů dosáhla téměř 18.500 eur (475.000 korun). Na zmíněné podvodné telefonáty už v březnu upozornil v České republice Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Policie na Slovensku dříve informovala také o případech vydírání mužů, kteří přes internet posílali své nahé fotografie osobám, jež je oslovily prostřednictvím účtu s falešnou podobiznou atraktivní ženy. Podle policistů muži pod vyhrůžkami zveřejnění zmíněných fotek platí i tisíce eur a stydí se případ oznámit. Slovenky se zase staly terčem podvodníků, kteří se vydávají za americké vojáky a vylákali od oslovených žen peníze; jedna z obětí takto podle policie přišla o 282.000 eur (7,25 milionu korun). Tento typ podvodů zaznamenala i česká policie.

Lidé na Slovensku, kteří prostřednictvím internetu inzerují prodej zboží, na sociálních sítích zase upozornili, že je oslovují údajní zájemci a požadují netradiční způsob platby. Kriminalisté uvedli, že podvodníci žádají údaje o kreditní kartě s příslibem, že na ni cenu zboží uhradí, ve skutečnosti ale svou oběť oberou o peníze.

S cílem omezit zmíněné podvody slovenská policie v uplynulých týdnech spustila informační kampaň prostřednictvím krátkých videonahrávek, ve kterých vystupují známé osobnosti. Nyní ve spolupráci s režisérem Troškou upozorňuje obyvatele, aby si s cizími lidmi nevyměňovali citlivé a osobní informace.

Témata: Zdeněk Troška Slovensko